hamburger-icon

Kliker.info

Američki ‘midterm’ izbori – referendum o Bidenu

Američki ‘midterm’ izbori – referendum o Bidenu

05 Novembra
13:35 2022

Hoće li američki predsjednik Joe Biden i njegovi demokrati uspjeti zadržati slabašne većine u Kongresu? Ili će kontrolu nad Senatom i Zastupničkim domom preuzeti republikanci i pokušati omesti njegovu politiku?

Odgovor na ta pitanja stiže 8. novembra, kada se održavaju ‘midterm’ izbori za novi saziv parlamenta, nazvani tako jer se odvijaju na polovici predsjedničkog mandata.

Amerikanci će u utorak birati potpuni saziv Zastupničkog doma Kongresa i trećinu saziva Senata te guvernere 36 od 50 saveznih država.

Izbori se mogu promatrati kao referendum o Joeu Bidenu i gotovo je pravilo da stranka koja je na vlasti u Bijeloj kući na ‘midterm’ izborima gubi vlast u Kongresu. piše France Presse.

Koga se bira?

Američki predsjednik neće ove jeseni biti na glasačkim listićima. Na njima će biti svih 435 parlamentaraca Zastupničkog doma. U Senatu mandat traje šest godina pa se sada bira nešto više od trećine od stotinu zastupnika, njih 35.

Novi zastupnici i senatori započet će mandat 3. januara sljedeće godine.

Amerikanci biraju i dio guvernera te niz lokalnih dužnosnika koji će odlučivati o politikama svojih saveznih države kada se radi o pobačaju, okolišu i drugim temama.

 

Što je u igri?

Učinak ovih izbora osjetit će se u čitavoj zemlji.

Joe Biden moli Amerikance da mu povjere dovoljnu većinu kako bi zaobišao parlamentarna pravila koja mu trenutno onemogućuju legalizaciju pobačaja u cijeloj zemlji ili zabranu jurišnih pušaka. “Amerikanci imaju izbor”, rekao je predsjednik u nedavnom govoru. Na glasačkim listićima nalaze se i pobačaj, vatreno oružje, zdravstveni sistem, kazao je Biden.

Republikanci, pak, obećavaju da će voditi žestoku borbu protiv inflacije i krize ovisnosti o opioidima te nastaviti ofenzivu protiv transrodnih sportaša. Obećali su i otvoriti seriju parlamentarnih istraga o Joeu Bidenu, njegovom savjetniku iz pandemije Anthonyju Fauciju i ministru pravosuđa Merricku Garlandu, dobiju li većinu u Zastupničkom domu. Također planiraju staviti točku na rad komisije koje istražuje napad na američki Kongres pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Što kažu ankete?

Po istraživanjima javnog mnijenja, republikanska oporba ima velike izglede oteti demokratima najmanje deset do 20 mjesta u donjem domu, što bi joj bilo dovoljno za većinu.

Ankete su manje sigurne kada se radi o Senatu i demokrati bi ondje mogli obraniti većinu.

Dvostruki referendum

Iako se ime Joea Bidena ne nalazi na glasačkim listićima, brojni Amerikanci vide ove izbore kao referendum o predsjedniku.

No oni su i veliki test političke budućnosti  Donalda Trumpa, koji se sav daje u kampanji Republikanske stranke i organizira brojne skupove diljem zemlje.

Za njih dvojicu, koji razmišljaju o ponovnoj kandidaturi na izborima 2024., rezultati ‘midtermsa’ značit će vjetar u leđa jednome i splašnjavanje entuzijazma drugome.

(Geopolitika)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku