hamburger-icon

Kliker.info

Američki bankrot i BiH : Očekuju nas dramatični događaji!

Američki bankrot i BiH : Očekuju nas dramatični događaji!

25 Jula
04:22 2011

 Nismo ništa poduzeliNakon propasti pregovora između predsjednika Baraka Obame (Barack) i predstavnika Republikanske stranke o smanjivanju američkog deficita te podizanju gornje granice zaduženosti, kao i sve jačim upozorenjima da su Sjedinjene Države pred bankrotom, stručnjaci strahuju da će se posljedice osjetiti u cijelom svijetu, pa i u BiH.

 Stezanje kaiša             Iako je uvjeren da SAD neće bankrotirati, Anton Jekauc, direktor Instituta za strateška ekonomska istraživanja Sarajevo, upozorava da BiH nema mehanizme zaštite od udara.- Mi trebamo shvatiti da, kada se njima nešto desi, oni, za razliku od nas, imaju instrumente zaštite. Obama će se sigurno uspjeti izvući i pronaći dovoljno sredstava da podmiri tekuće transakcije, čime bi uravnotežili prihode i rashode – kaže Jekauc.No, ako bi se dogodilo da SAD ne budu u stanju podmirivati obaveze, Jekauc tvrdi da bi se dogodila katastrofalna situacija. Stezanje kaiša, kaže, neće mnogo oštetiti Amerikance, ali hoće zemlje kojima su pomagali, među kojima i BiH. – Naravno da bi oni reducirali svoje troškove. Zamislite samo ako bi dio diplomatskog sastava napustio BiH koliko bi stanova ostalo prazno. Kada su iz Njemačke odlazili američki vojnici, Nijemci su plakali jer su im ostajali prazni stanovi i vile. Poznato je da je američka administracija jedna vrlo rastrošna ekipa. To je samo jedan od primjera. Osjetili bismo mi tu krizu na mnogo načina – tvrdi Jekauc.On upozorava da je bh. vlast, posebno Vijeće ministara BiH, prespavalo vrijeme kada su se trebale donositi mjere za ublažavanje ekonomske krize. U BiH čak ne postoji nikakvo tijelo koje se bavi globalnom ekonomskom krizom.

 Najgore dolazi                             – U svakoj državi u Evropi to tijelo je radilo vikendima, a kod nas ga nema nikako. Nas, nažalost, očekuju vrlo dramatični događaji, jer smo propustili da uradimo neke stvari. Vlast ne razumije da se treba kresati i štedjeti na svim stranama, a mi smo u posljednje vrijeme primili toliko činovnika u državnu službu. Najgore još nije došlo. U BiH tek dolazi prava kriza – kaže Jekauc. S obzirom na to da BiH nije ništa poduzela, Jekauc kaže da ćemo platiti mnogo višu cijenu nego što smo trebali.

 Tehnički bankrot 2. avgusta?    Dug SAD trenutno iznosi 14,3 biliona dolara, a stručnjaci upozoravaju da, ako do 2. avgusta ne bude podignut limit, zemlja bi se mogla naći u tehničkom bankrotu.Vašington je, naime, taj limit dostigao još polovinom maja i od tada je koristio troškovna i knjigovodstvena prilagođavanja, kao i veći porezni prihod od očekivanoga radi vraćanja dugova. Ali, to može činiti samo do 2. avgusta.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku