hamburger-icon

Kliker.info

Američki ambasador Moon : Bošnjačke stranke u četiri godine nisu ništa uradile za Srebrenicu!

Američki ambasador Moon : Bošnjačke stranke u četiri godine nisu ništa uradile za Srebrenicu!

17 Maja
05:18 2012

Američki ambasador u BiH Patrik Mun (Patrick Moon) u vrlo otvorenom intervjuu za "Dnevni avaz" pojasnio je sve okolnosti stajališta Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u vezi s održavanjem lokalnih izbora u Srebrenici.Ambasador Mun objasnio je zašto je teško očekivati neku intervenciju međunarodne zajednice kako bi bile izmijenjene izborne odredbe te zbog čega podržava inicijativu četiri stranke iz FBiH za zajedničkog kandidata. Istovremeno, ukazao je na ono što su propustile uraditi bošnjačke stranke koje su participirale u prethodnom sazivu vlasti.

– Kao suosnivači Memorijalnog centra Potočari, Sjedinjene Američke Države snažno se zalažu da se osigura poštivanje žrtava genocida u Srebrenici. I zato smo uložili mnogo truda i sredstava kako bi pravda bila zadovoljena, kako bi odgovorni za ratne zločine bili pozvani na odgovornost i kako se užas Srebrenice nikada ne bi ponovio. Kao što sam rekao u nekoliko navrata, niko od nas ne može u potpunosti osjetiti i shvatiti ogromnu bol preživjelih. Nastavit ćemo raditi za mir, pomirenje i prosperitet u Srebrenici – poručio je ambasador Mun.

Nakon Vaše nedavne izjave da ne očekujete da će odredba za lokalne izbore u Srebrenici iz 2008. biti ponovljena i ove godine, uslijedile su veoma žestoke reakcije udruženja iz Srebrenice. Možete li objasniti svoj i stav SAD-a prema ovom pitanju?

– Prije četiri godine sve političke stranke složile su se da se napravi izuzetak u Izbornom zakonu za izbore u Srebrenici samo za 2008. Takvu odredbu jednoglasno su usvojili demokratski izabrani zakonodavci. U to vrijeme, bošnjačke stranke obavezale su se da će raditi na osiguranju uvjeta za naredne izbore u Srebrenici kako ponovo ne bi bilo potrebno praviti izuzetak, ali, nažalost, sve donedavno ništa se nije poduzelo. S obzirom na te okolnosti, vrlo je slaba međunarodna podrška korištenju bonskih ovlasti u ovom trenutku za izbornu odredbu koja bi bila slična onoj koju je odobrio Parlament BiH 2008. godine.

Moja ambasada ima dugogodišnju pozitivnu saradnju s udruženjima majki Srebrenice. S njima se redovno sastajemo već godinama. Upravo zbog toga osjećao sam potrebu da s njima razgovaranm lično, u Srebrenici, na jedan pošten i direktan način, kako bih im izložio naše viđenje u vezi s predstojećim izborima. Za vrijeme sastanka ja sam izložio stav SAD-a, ali sam im, istovremeno, dao snažna uvjeravanja da moja zemlja ostaje posvećena Srebrenici, Memorijalnom centru i mezarju u Potočarima i godišnjoj komemoraciji. Iznimno poštujem majke Srebrenice i uvjeren sam da će se naši dugogodišnji, bliski odnosi nastaviti. One su preživjele nezamislivu tragediju. Prema njima osjećam poštovanje i razumijem njihovu reakciju.

Kako gledate na ideju da četiri političke stranke (SBB BiH, SDP, SDA, SBiH) daju jednog kandidata za načelnika, kao i inicijativu da se obavežu da će registrirati 3.000 ljudi do raspisivanja izbora?

– Već duži period zagovaramo da politički lideri rade zajedno na pitanju lokalnih izbora u Srebrenici. Vrlo je važno potaći registraciju onih građana koji imaju pravo da budu prijavljeni u Srebrenici u skladu sa zakonom. Potičemo građane da se registriraju i pozivamo lokalne vlasti da osiguraju efikasnu i pravičnu provedbu ovog procesa. Također, podržavamo rad vlasti u Federaciji da bi se osiguralo da bivši stanovnici Srebrenice zadrže postojeće socijalne beneficije ako se registriraju za glasanje u Srebrenici.I, kao što ste primijetili, smatram da je vrlo važno za Bošnjake da izađu sa zajedničkim kandidatom za lokalne izbore u Srebrenici, na šta ih već izvjesno vrijeme potičem. Ohrabreni smo dosadašnjim aktivnostima i nadamo se da će stranke ubrzo postići napredak.

Možete li pojasniti svoju izjavu da će budući načelnik, bez obzira na to iz kojeg naroda bio, u potpunosti morati iskazivati poštovanje prema Memorijalnom centru Potočari? Znači li to da će vlada SAD-a imati strožiji odnos prema negatorima genocida?

– Memorijalni centar Potočari državna je institucija i nacionalni spomenik, a julske komemoracije prilika su da se ponovo na dostojanstven način prisjetimo žrtava genocida koji se desio u Srebrenici. Porodice žrtava i preživjeli i dalje trebaju voditi glavnu riječ o statusu i funkcioniranju Memorijalnog centra i godišnjih komemoracija. SAD će osigurati zaštitu Centra i dostojanstvo godišnjih ceremonija.Genocid u Srebrenici činjenica je koju su utvrdila dva međunarodna suda. Načelnik Srebrenice mora biti u stanju omogućiti sigurno okruženje za sve građane Srebrenice te okruženje u kojem će se žrtvama genocida nastaviti odavati počast. Bez obzira na to ko bude izabran za načelnika, očekujemo da ta osoba radi u interesu mira, pomirenja i ekonomskog prosperiteta zajednice.

Kako riješiti pitanje izbora u Mostaru? S obzirom na to da nijedna strana ne popušta, postoji opravdana bojazan da izbori u ovom gradu ne budu ni održani.

– Trenutno ne postoji pravni osnov za izbore u Mostaru imajući u vidu odluku Ustavnog suda BiH da stavi van snage odredbe Izbornog zakona koje se odnose na Mostar. Bez izbora, do kraja ove godine neće biti Gradskog vijeća. Snažno potičemo nedavno formiranu ekspertnu grupu da radi brzo i da kroz saradnju nađe rješenje u skladu s presudom suda. Nastavit ćemo raditi s političkim liderima i poticati ih da prihvate kompromisno rješenje koje će biti u najboljem interesu građana Mostara.

Pitanje svih pitanja, čini se, jeste sukob stranaka zbog usvajanja državnog budžeta. SDA se otvoreno suprotstavila svom koalicionom partneru SDP-u, zbog čega joj prijeti izbacivanje iz državne vlasti. Kako Vi gledate na ovu situaciju? Od toga hoće li biti usvojen budžet, na kraju zavisi i samo raspisivanje izbora.

– Razgovori o budžetu kompleksni su u svim zemljama svijeta, uključujući i moju zemlju, i često rezultiraju suprotstavljenim stavovima i neslaganjima. Normalno je da političari imaju različite stavove o budžetu. Globalni ekonomski uvjeti diktiraju rezove u budžetima mnogih zemalja. No, BiH mora imati odgovarajući budžet da bi funkcionirala i rješavala mnoge izazove s kojima se suočavaju njeni građani. Snažno potičem političke lidere da postignu dogovor o državnom budžetu što je prije moguće kako bi mogao početi posao rješavanja potreba i težnji građana BiH. Amil Dučić (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku