hamburger-icon

Kliker.info

Američka strategija nacionalne sigurnosti: Rusija jest izazov, ali najveći je Kina

Američka strategija nacionalne sigurnosti: Rusija jest izazov, ali najveći je Kina

13 Oktobra
05:57 2022

kuća predstavila je u srijedu dugo odgađanu strategiju nacionalne sigurnosti kojom teži ograničiti uspon Kine te jačati važnost suradnje sa saveznicima u rješavanju izazova s kojima se suočavaju demokratske nacije, izvještava Reuters.

Dokument, kojega je predstavljanje bilo odgođeno zbog ukrajinske krize, ne donosi velike promjene u promišljanju niti nove doktrine u vanjskoj politici administracije predsjednika Joea Bidena. Umjesto toga, dokument ističe stajalište da je američko vodstvo ključno za prevladavanje globalnih prijetnji poput klimatskih promjena i porasta autoritarnih režima.

“Narodna Republika Kina kani, a sve više ima i sposobnost da međunarodni poredak preoblikuje tako da globalna kretanja idu njoj u korist, iako Sjedinjene Države nastoje odgovorno upravljati konkurencijom između naših dviju zemalja”, rekao je nacionalni savjetnik za sigurnost Jake Sullivan. SAD mora istodobno upravljati s transnacionalnim izazovima koji pogađaju ljude bilo gdje, a to uključuje klimatske promjene, nesigurnost hrane, zarazne bolesti, terorizam,energetiku , tranziciju te inflaciju. Biden još mora riješiti neka ključna pitanja iz vanjske politike, a među njima su carine na kinesku robu koje je uveo njegov prethodnik Donald Trump i zbog kojih američki uvoznici gube milijarde, a istodobno goruća su i druga pitanja zbog ruske agresije na Ukrajinu, zatim pogoršanje odnosa sa Saudijskom Arabijom te indijska vezanost uz ruske energente. Sullivan je morao odgovarati na pitanja vezana uz Bidenovo upozorenje da će SAD “preispitati” svoj odnos sa Saudijskom Arabijom i da će biti “posljedica” jer je prošle sedmice objavila da će OPEC+ smanjiti proizvodnju nafte što je protivno američkim interesima.

(Geopolitika)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku