hamburger-icon

Kliker.info

Američka Hrvatica porijeklom iz Breze : Trump imenovao Miru Ricardel za zamjenicu svog savjetnika za bezbjednost Johna Boltona

Američka Hrvatica porijeklom iz Breze : Trump imenovao Miru Ricardel za zamjenicu svog savjetnika za bezbjednost Johna Boltona

April 26
23:35 2018

Američki predsjednik Donald Trump imenovao je danas Miru Ricardel za zamjenicu svog savjetnika za bezbjednost Johna Boltona.Američka Hrvatica Mira Ricardel (59) dolazi iz State Departmanta gdje je radila u odjelu za odbranu i trgovinu. Gospođa Ricardel istaknuta je dugogodišnja čkanica vrha Republikanske stranke i imalo je značajnu ulogu u predsjedničkoj kampanji američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Miru Ricardel, kćerka je bosanskog Hrvata Petra Radielovića  koji je nakon Drugog svjetskog rata 1956. godine  emigrirao u Sjedinjene Američke Države. Njen otac Petar preživio je stradanje Hrvata na Bleiburgu,  a prije odlaska u SAD oženio je Mirinu majku Brigitu Heilderberg. Petar je umro 2005. godine.  Njegova kćerka Mira je rođena i odrasla u Pasadeni u Californiji, a u obitelji je naučila hrvatski jezik.

Diplomrala je međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost, a u visoku politiku ulazi kao asistentica i prevoditeljica republikanskog senatora Roberta Boba Dolea početkom 90-ih godina u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji. U pratnji senatora Dolea u više navrata dolazila je u posjete Bosni i Hercegovini i drugim zemljama u regionu. Upućeni izvori iz toga vremena svjedoče da je gospođa Miru Ricardel dobar dio vlastite  ljubavi prema Bosni i Hercegovini i svom hrvatskom narodu prenijela i na svoga šefa i političkog uzora, senatora Boba Dolea.

Miru Ricardel je nakon trijumfa Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima obavljala izuzetno važne poslove u kadrovskom odjeljenju nove tranzicijske vlasti.  Izbor na ovako visoku poziciju, zamjenice Johna Boltona može se smatrati ogromnim priznanjem i velikim povjerenjem koju prema njoj ima predsjednik Trump.

Miru Ricardel je tokom rada u amerilčkoj politici upoznala mnoge domaće  političare koji su svjedočili o njenoj posvećenosti Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Svjedoci iz tog perioda govore da je posebno dobre odnose imala sa Harisom Silajdžićem, sa kojim ju je povezivalo i to što su im očevi iz  Breze!

(Kliker.info-SB)

 

Podijeli

Jedan komentar

  1. Hg
    Hg April 27, 11:09

    O Ne…

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *