hamburger-icon

Kliker.info

Američka fiskalna litica : Zbog političkih taština guraju svijet u novu recesiju

Američka fiskalna litica : Zbog političkih taština guraju svijet u novu recesiju

28 Decembra
07:30 2012

Ukoliko se situacija u narednih pet dana drastično ne promijeni, Amerikanci će zbog političkih taština i sitnog politikantstva gurnuti globalno gospodarstvo u novu veliku recesiju. Problem više nije samo tzv. "fiskalna litica", već i nacionalni dug, koji se limitu približio znatno brže od očekivanja. Timothy Geithner, američki ministar financija, upozorio je Kongres da će američki dug 31. novembra dosegnuti gornju granicu od 16,4 bilijuna dolara.

Nakon što se to dogodi, SAD se bez odobrenja Kongresa neće moći dodatno zaduživati, što znači da neće moći servisirati svoje obveze i da će de facto – bankrotirati odnosno "defaultirati". Geithner je, kako prenosi Bloomberg, već najavio niz izvanrednih mjera koje bi to trebale spriječiti: privremeno će se prestati isplaćivati pomoć federalnim i lokalnim vlastima, te će se zaustaviti investicije u mirovinske fondove i uplate u fond za krizne situacije. No, radi se samo o privremenim, vatrogasnim mjerama, koje će u američkom proračunu osloboditi oko 200 milijardi dolara. Nakon što se ta sredstva potroše, a potrošit će se vrlo brzo, Kongres će morati odobriti povećanje gornjeg limita američkog državnog duga. Nova sudbonosna fiskalna rasprava dolazi u najgorem mogućem trenutku, dok se republikanci i demokrati i dalje natežu oko "fiskalne litice".

Što je "fiskalna litica"?

U ovom trenutku nužno se kratko osvrnuti na tu famoznu "liticu" i objasniti o čemu se točno radi. Od 1. januara iduće godine na snagu će automatski stupiti ukidanje poreznih olakšica koje je donio George W. Bush, zbog čega će svi američki građani morati plaćati veći porez. U prosjeku će porezno opterećenje skočiti za 3500 dolara godišnje. Istovremeno na snagu će stupiti drastični i neselektivni proračunski rezovi, kojima će se smanjiti budžet ministarstva obrane, ali i sredstva predviđena za socijalna davanja. Na ovaj način će se deficit SAD-a drastično smanjiti, ali gospodarstvo bi moglo pasti na koljena. Prema predviđanjima analitičara, pad preko "fiskalne litice" sasvim će sigurno gurnuti SAD u recesiju iz koje se neće biti lako iskobeljati.

Dogovorili se da će sve upropastiti ako se ne uspiju dogovoriti

Zbog čega se sve to dešava? Tu priča postaje sasvim apsurdna. Radi se, naime, o sigurnosnom mehanizmu kojeg su američki vlastodršci sami uveli. Demokratska stranka, koja kontrolira Senat i Bijelu kuću, i Republikanska stranka, koja kontrolira Kongres, već odavno se ne uspijevaju dogovoriti o odgovarajućim mjerama za izvlačenje zemlje iz krize. I jednima i drugima je jasno da se nešto mora mijenjati. Ali pristupi rješavanju problema drastično se razlikuju.Republikanci traže da se porezne stope ne diraju i uvjereni su da je dovoljno rezati državnu potrošnju. Što bi se, naravno, najviše odrazilo na one koji ovise o državnoj pomoći, dakle one koji imaju vrlo malo. Demokrati su, s druge strane, spremni pristati na određene proračunske rezove, ali samo ako im se omogući povećanje porezne stope za najbogatiji sloj Amerikanaca – one koji zarađuju više od 250.000 dolara godišnje.S obzirom da je kompromis bilo nemoguće pronaći, republikanci i demokrati su 2010. godine donijeli svojevrsni "dogovor o dogovoru". Izglasali su zakon prema kojem će se 1. januara 2013. automatski povećati porezi i srezati proračun. Odnosno dogodit će se ono što obje strane žele izbjeći. Ta "sigurnosna mjera" u međuvremenu je nazvana "fiskalna litica", a jedini način da se izbjegne pad preko te litice je postizanje kompromisa oko poreznih stopa i proračunskih rezova. I sve to do Nove godine. Kada se tome pridoda prijetnja od "defaulta" (s obzirom da je za očekivati da će republikanci pregovore o povećanju limita za zaduživanje vezati uz pregovore o "fiskalnoj litici"), jasno je da je Amerika, a zajedno s njom i ostatak svijeta, na rubu kolosalne financijske katastrofe.

Obama prekinuo godišnji na Havajima, prepucavanje i dalje traje

Barack Obama stoga je bio prisiljen prekinuti božićni odmor na Havajima i vratiti se u Washington, kako bi pokušao okupiti obje strane i postići dogovor u zadnji čas. U Washington se ranije od očekivanog vratio i Harry Reid, lider demokratske većine u Senatu, te se požurio obratiti javnosti i za sve optužiti republikanskog šefa Kongresa Johna Boehnera. "Ne mogu niti zamisliti kakvo je njihovo stanje svijesti", rekao je Reid u govoru koji je održao u Senatu, prenosi CBS. Šef Senata tvrdi da su demokrati republikancima već odavno servirali plan za izbjegavanje "fiskalne litice". Samo trebaju pristati na veće poreze za Amerikance koji godišnje zarađuju više od 250.000 dolara. "Boehner ima još samo nekoliko dana da se predomisli. I dalje nije kasno. Ali strahujem da je njemu važnija njegova politička pozicija nego izbjegavanje ‘fiskalne litice’. Bojim se da neće biti ništa od dogovora", izjavio je Reid. Odmah je stigao odgovor od Boehnera, koji se američkim medijima objavio preko jednog od svojih savjetnika. Boehner, u skladu s očekivanjima, prebacuje teret odgovornosti na Demokratsku stranku. Na Senatu je, tvrdi Boehner, da prihvati prijedlog republikanaca, koji traže proračunske rezove bez povećavanja poreznih stopa. (Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku