hamburger-icon

Kliker.info

Amer Jerlagić : SBiH ima šta ponuditi kako bi ubrzali ekonomski razvoj i stabilizirali stanje u BIH !

Amer Jerlagić : SBiH ima šta ponuditi kako bi ubrzali ekonomski razvoj i stabilizirali stanje u BIH !

31 Jula
07:34 2015

AJerlagic23Mislim da će Zastupnički dom Federalnog parlamenta podržati zakon o radu, jer radi se o reformskom putu BiH i ovaj zakon je samo jedan u nizu reformskih zakona koje je potrebno donijeti u BiH na njenom putu ka EU i poboljšanju stanja u zemlji. Ako su nam puna usta evropskog puta, onda je prilika da to dokažemo i na djelu, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

VIJESTI: Gospodine Jerlagiću, interesuje nas Vaš stav o novom zakonu o radu, koji je dio reformske agende.

JERLAGIĆ: Da je stanje u državi dobro, ne bi nam ni trebale reforme, niti reformski zakoni. Mi se već godinama nalazimo u dubokoj krizi. MMF nam je postao izvor i stil života. Sve vlade od kantona, preko entiteta, pa do države su u velikim problemima. Svi budžeti su u deficitu. Suficit je misaona imenica za stanje u kojem se nalazi bh. društvo. Ovo je situacija, prema onoj narodnoj da na svaku čašu meda, mora ići i čaša žući. Nema laganih reformskih zakona. Ali nema ni izlaska iz krize bez odricanja.

Žao mi je što Vlada nije više vremena provela u razgovoru sa sindikatima i Ekonomsko-socijalnim vijećem na putu izrade zakona. Ali isto tako čuo sam nebrojeno mnogo puta od ljudi koji su radili na pripremi zakona, kao i od poslodavaca da se radi o kvalitetnom dokumentu. Isto bih naglasio da je veoma sličan nacrt zakona bio u proceduri 2012. godine. Oni politički subjekti koji su ga tada kreirali i glorificirali, danas ga opisuju kao robovlasnički manifesto. To je licemjerno i stroga politizacija, koja u konačnici nema namjeru da popravi poslovni ambijent, nego da izazove nemire i dalje destabilizira državu, odnosno Federaciju.

VIJESTI: Dom naroda Federalnog parlamenta podržao je novi zakon o radu, a da bi stupio na snagu, potrebna je podrška i u Zastupničkom domu. Kako će glasati zastupnici SBiH-a?

JERLAGIĆ: Paralelno sa sjednicom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, biti će potpisan i opšti sporazum o zajedničkom djelovanju Stranke za BiH i SDA. Ukoliko svi dogovoreni elementi sporazuma budu prihvaćeni i obostrano potpisani, Stranka za BiH će postati dio parlamentarne većine.

VIJESTI: Imajući u vidu rezultate glasanja u Domu naroda, očekujete li da će u Zastupničkom domu biti potrebne većine za usvajanje ovog zakona?

JERLAGIĆ: Mislim da hoće, jer radi se o reformskom putu BiH i ovaj zakon je samo jedan u nizu reformskih zakona koje je potrebno donijeti u BiH na njenom putu ka EU i poboljšanju stanja u zemlji. Ako su nam puna usta evropskog puta, onda je prilika da to dokažemo i na djelu. Ubjeđen sam da će za ovaj zakon glasati i neki zastupnici čije stranke nominalno ne čine parlamentranu većinu.

VIJESTI: Većina ekonomskih stručnjaka smatra da je novi zakon predstavlja bolje rješenje od postojećeg. Međutim, sindikat se oštro protivi ovom zakonskom rješenju. Kako gledate na ulogu sindikata? Jesu li u službi zaštite radnika ili pak svojih interesa?

JERLAGIĆ: Ponavljam, da je stanje u državi dobro, ne bi nam ni trebale reforme, niti reformski zakoni. Država je već godinama u dubokoj krizi. Sjetimo se kada su Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija slavodobitno prije šest godina srušili energetske projekte i sedam milijardi KM investicija. Investicije su bile strane, a termoelektrane i hidroelektrane bi ostale naše. Tada su se hvalili kako su zaustavili ”pljačku stoljeća”!? Taj novac i projekti bi preporodili BiH. Sve je to bilo prije velike recesijske krize. MMF bi u tom slučaju bio za neke sitne rupe u budžetima, a danas nam je, nažalost, MMF jedini izvor života.

Sindikati su nezaobilazan faktor kada se govori i radi o pravima i obavezama radnika i sa te strane prihvatam činjenicu da su jedan od sagovornika. Volio bih da su svi sindikati, čast izuzecima, u službi radnika, ali većina ih je u zaštiti ličnih interesa. Da ih ne prozivam redom, ali većina rukovodnih sindikalista ima prihode, namjerno ne kažem plate, jer platu treba zaraditi, koje njihove kolege radnici mogu samo sanjati.

VIJESTI: Dio opozicionih stranaka podržava sindikat. Kako ocjenjujete SDP-ovu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi?

JERLAGIĆ: SDP je protraćio četiri godine vodeći Vladu Federacije BiH i ništa nije uradio na ovom planu. Oni su ti koji bi valjda trebali da šute i da ni riječi ne progovaraju o ovome, a usput da vratimo sjećanje na početak mandata bivše Vlade i potpisa, čitaj saveza, Nermina Nikšića sa Sindikatom na čelu sa Ismetom Bajramovićem. Nije čudo što su i danas u tom savezu i što SDP prikriveno stoji iza svega ovoga. SDP i Nikšić nisu podnijeli ostavke u svom mandatu zbog nepotizma, ugovora o zakupu prostorija za Vladu, haosa koji su ostavili iza sebe, ali su valjda građani na proteklim parlamentarnim izborima kazali šta misle o toj politici…

VIJESTI: SBiH i SDA aktivno pregovaraju o mogućem partnerstvu na federalnom nivou. U kojoj fazi su pregovori?

JERLAGIĆ: Pregovori ove dvije stranke su u završnoj fazi. Za petak poslije podne smo dogovorili potpisivanje opšteg političkog sporazuma, kome će biti dodan/i i aneks/i o rješenju otvorenih pitanja koje su opterećivale odnose ove dvije stranke, kao i raspodjela pozicija. Ono što je nama u Stranci za BiH najbitnije je to da je naš partner SDA prihvatila zahtjev Stranke za BiH da se u sporazumu nađe pitanje državne imovine i njeno zakonsko rješavanje na nivou države BiH, kao i njeno stavljanje u funkciju kroz fond za razvoj BiH, koji su predložili neovisni ekonomski eksperti i uvaženi profesori ekonomskih nauka. Drago nam je da je SDA napravila jedan pozitivan zaokret, napustila ono sto je podržavala u Prudu i uključila se sa SBiH u jačanje države, što je od incepcije stranke koju vodim uvijek bio prioritet.

VIJESTI.BA: Šta su zahtijevi SBiH-a kada je u pitanju ulazak u vlast? Je li razgovarano o eventualnim pozicijama?

JERLAGIĆ: Kako sam rekao naši zahtjevi su bili prije svega principi i rješavanje otvorenih pitanja koja su u proteklim godinama opterećivala odnose naše dvije stranke, zatim naš zahtjev je bio da se u opštem političkom sporazumu nađe pitanje državne imovine i njeno zakonsko rješavanje na nivou države BiH, kao i njeno stavljanje u funkciju putem koleterala i kroz fond za razvoj BiH, koji su, kako sam rekao, predložili neovisni ekonomski eksperti i uvaženi profesori ekonomskih nauka.

Tek nakon što smo razrješili ova bitna pitanja, razgovarat ćemo o  raspodjelama pozicija. SBiH ima jako kvalitetne kadrove i ima šta ponuditi kako bi ubrzali ekonomski razvoj i stabilizirali stanje u Bosni i Hercegovini.  Zahtijevaćemo od naših partnera da nam omoguće da uključimo sve potencijale u oporavak i progres Fedracije, pa samim tim i kompletne države.

Nevena Šarenac (Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku