hamburger-icon

Kliker.info

Ambasadorica BiH u UN-u: Zabranjeno mi je govoriti o Rezoluciji, čak i u ime Majki Srebrenice

Ambasadorica BiH u UN-u: Zabranjeno mi je govoriti o Rezoluciji, čak i u ime Majki Srebrenice

07 Jula
19:41 2015

MirsadaC11Ambasadorica Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Mirsada Čolaković potvrdila je danas kako je dobila instrukciju od ministra vanjskih poslova BiH da ne može prisustvovati, niti govoriti, na sjednici Vjeća sigurnosti gdje se raspravlja i gdje će se glasati o Rezoluciji u Srebrenici koju je predložila Velika Britanija.Predsjedništvo BiH nema zajednički stav i konsenzus u vezi sa pitanjem Srebrenice, istaknula je Čolaković sa žaljenjem, tako da je ministar vanjskih poslova naložio da ona ne može govoriti i prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti.

Ovakav postupak BiH izazvao je blagi šok među diplomatama u UN-u, budući da se radi o Rezoluciji koja se tiče direktno naše zemlje. Nije uobičajno da ambasador zemlje koju se neka tačka dnevnog reda direktno tiče čak ni ne prisustvuje sjednici.

Ona podsjeća da su različita pisma u Vijeće sigurnosti upućivali članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, ali da to nije išlo preko bh. misije u UN-u, jer nije bio zvanični stav države.

– Ja jesam ambasador BiH u UN-u, jesam stalni predstavnik BiH, ali ja sam danas dobila instrukciju od ministra u kojoj mi se ponovo nalaže da ne trebam govoriti u Vijeću sigurnosti, čak ni u ime porodica žrtava i Majki Srebrenice. Tako da, kao ambasador BiH, ukoliko ne dobijem neku novu instrukciju neću govoriti. Nažalost, neću govoriti – kazala je ambasadorica Čolaković za Al Jazeeru.Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a odgođena je za 21 sat, kada će biti poznato kakva će biti konačna sudbina Rezolucije.

(Kliker.info-Faktor)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku