hamburger-icon

Kliker.info

Ambasador Moore pojašnjava : Zamrznuo sam svoj mandat, nisam ga okončao

Ambasador Moore pojašnjava : Zamrznuo sam svoj mandat, nisam ga okončao

23 Maja
18:24 2012

Uz podršku Vijeća za provedbu mira (PIC) supervizor za Brčko distrikt Roderick Moore donio je odluku o suspendovanju svojih funkcija supervizora čime su se stekli uvjeti za zatvaranje kancelarije supervizora u Brčkom. Odluka o konačnom ukidanju supervizije nije donesena.- Zamrznuo sam svoj mandat, nisam ga okončao. Kancelariju u Brčkom ćemo zatvoriti najkasnije do 31. avgusta, a dok se ne steknu uvjeti za konačno ukidanje supervizije, ostaje da postoji arbitražni tribunal. Također, supervizor će nastaviti da postoji kao pravni subjekt sa svim ovlaštenjima. Sada je na lokalnim vlastima da preuzmu nadležnost za Brčko i dokažu da mogu samostalno raditi, kazao je Moore nakon dvodnevne sjednice PIC-a, dodavši da se ova odluka zasniva na iznimnim rezultatima koje je lokalna zajednica uradila u posljednjih 15 godina.

Usamljena Turska               Supervizor će i dalje biti nadležan da obavijesti Tribunal kada budu ispunjeni uvjeti za njegovo zatvaranje. Međutim, do tada će Tribunal zadržati svoju jurisdikciju i nastaviti da izvršava svoj mandat i dalje će moći izmijeniti konačnu odluku u slučaju kršenja entiteta da stave dio ili čitav distrikt pod isključivu nadležnost jednog od entiteta.Odluku o suspenziji svih funkcija Moorea nije podržala jedino Turska, smatrajući da se nisu stekli uvjeti za to, iako su se ostali ambasadori PIC-a složili da se radi o odluci od historijskog značaja.
– Uspostavljanje multietničkih institucija, povratak izbjeglica i uspostavljanje temelja za potpunu reintegraciju lokalne zajednice su bili odlučujući faktori koji su doprinijeli mojoj odluci o zamrzavanju mandata. Zahvalio bih svim svojim prethodnicima na napornom radu tokom proteklih godina jer su i oni doprinijeli da dođe do ovakvog raspleta, poručio je Moore, kazavši da je zamrzavanje mandata test institucijama i lokalnoj zajednici distrikta kako bi dokazali da mogu održati progres koji je napravljen posljednjih godina.Upozorio je da Brčko, kao i ostatak Bosne i Hercegovine, i dalje ima velikih problema s kriminalom, korupcijom i neefikasnom vlašću te podsjetio građane distrikta na to da i dalje mogu računati na podršku međunarodne zajednice.(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku