hamburger-icon

Kliker.info

Ambasador Alkalaj oštro kritizirao Schmidta na sjednici Vijeća sigurnosti : “Visoki predstavnik je prevario sve birače u BiH”

Ambasador Alkalaj oštro kritizirao Schmidta na sjednici Vijeća sigurnosti : “Visoki predstavnik je prevario sve birače u BiH”

03 Novembra
00:00 2022

Ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj u obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj situaciji u BiH kritizirao je postupke visokog predstavnika Christiana Schmidta.On je optužio njemačkog diplomatu da je poduzeo radnje protivne Aneksu 10 Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dovodeći je, kako je naveo, u stanje destabilizacije.

-Visoki predstavnik je prevario sve birače u BiH, jer sigurno bi glasali drugačije da su bili upoznati sa novim izbornim pravilima. Prevario je i sve aktere izbora, tačnije sve političke partije i nezavisne kandidate, koji bi svakako ponudili drugačije izborne liste i izborni programi koji bi bili u skladu novim izbornim pravilima, ustvrdio je Alkalaj osvrćući se na odluke o izbornoj reformi koje je u izbornoj noći nametnuo Schmidt.

Spornim je Alkalaj ocijenio i to što je Schmidt nametnuo ovakve izmjene Izbornog zakona BiH čije se vrednovanje, kako navodi, sprovodi kroz matematičku formula i koeficijent za sudjelovanje u izbornom procesu određen je u skladu s nacionalnom pripadnošću glasačkog tijela.

Treća sporna stvar za Alkalaja je ta da je Schmidt nametnuo amandmane na Ustav Federacije BiH koristeći dva različita popisa, jedan iz 1991. i drugi iz 2013. godine, navodeći da je njegova odluka pokazuje namjeru da u saradnji sa susjednom Hrvatskom osigura neograničeno sudjelovanje HDZ-a BiH u vlasti.

Zamjerio je Schmidtu i to što je navodno sve ovo planirao i uradio u saradnji s Hrvatskom. Optužio ga je i za selektivnu provedbu presuda Ustavnog suda BiH.

-Postalo je više nego očigledno da je uloga sadašnjeg visokog predstavnika da destabilizira zemlju u korist jedne od susjednih zemlja, kao i nekim od njegovih međunarodnih mentora, ali na štetu BiH i njenih građana. Koristim ovu priliku da naglasim da BiH podržava instituciju visokog predstavnika, u skladu sa mandatom datim Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali da je aktivnost sadašnjeg vršioca dužnosti visokog predstavnika postala problem koji treba da bude riješen u najkraćem mogućem roku, poručio je Alkalaj.

Ranije je objavljeno kako je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poslao pismo predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a upozorivši da nijedna osoba iz Bosne i Hercegovine, bez obzira na funkciju, nema Ustavom potrebno odobrenje da se obraća pred Vijećem sigurnosti.

(Kliker.info-Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku