hamburger-icon

Kliker.info

Aleksandar Vučić : Balkan je bure baruta, dovoljna jedna iskra da plane

Aleksandar Vučić : Balkan je bure baruta, dovoljna jedna iskra da plane

03 Decembra
14:28 2015

VuckoDW21Obraćajući se na početku zasjedanja 22. ministarskog samita Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) u Beogradu, premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je učesnike da ulože maksimalne napore kako bi pronašli rješenje za aktuelnu migrantsku krizu, te izrazio nadu da će region Balkana i u budućnosti ostati stabilan.

Nakon što je Ivica Dačić, predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Srbije, otvorio 22. ministarski samit, Vučić je u obraćanju istakao da Srbija im historiju koja ju je više učila ratu i ubijanju nego miru i življenju, ali da danas uči da živi i da joj je miran život prioritet.

Naglasio je kako je stotine hiljada izbjeglica prošlo kroz Srbiju i napustilo je te da je zemlja uspjela da odgovori na taj izazov.
“Međutim, samo mali dio tih napora pripada nama, sva slava leži na onima koji udomljavaju te ljude, prije svega, Njemačkoj, Švedskoj, Holandiji i drugim evropskim zemljama. Apelujem na učesnike ovog samita da pronađu rješenje za ovaj problem. Što se tiče Srbije, samo čekamo da nam se kaže šta treba da uradimo i mi ćemo svoje obaveze u tom sveobuhvatnom rješenju preuzeti“, rekao je Vučić i dodao:

„Važno je da budemo jedinstveni, ne samo u osudi nego i u borbi sa terorizmom. Jednako je važan život i u Parizu i u Bejrutu i u avionu iznad Sinaja. Zato odgovor mora biti univerzalan. Terorizam prijeti svuda u svijetu. Ima različitih dimenzija pristupa terorizmu, ali najvažnija je prevencija suzbijanjem radikalizacije koja vodi ka terorizmu.“

Premijer Srbije se dotakao i balkanskog regiona, koji je tokom svoje historije imao mnogo turbulentnih perioda, ali i na put njegove zemlje ka Evropskoj uniji.

„Paralelno sa predsjedavanjem OSCE-om učinili smo puno na putu ka Evropskoj uniji. Nastavili smo da transformišemo naše društvo i provodimo reforme. Napravili smo preokret u srbijanskoj ekonomiji i iz recesiji ušli u fazu rasta. Kao rezultlat naših višegodišnjih napora, Srbija će 14. decembra početi pregovore za članstvo u EU. Za našu vladu to je na vrhu liste prioriteta”, dodao je naglasivši kako će Srbija istrajati na jačanju regionalne saradnje kao najboljeg načina za rješavanje nagomilanih problema.

“Balkan je bure baruta i jedna iskra može da zapali cijeli region. Moram izraziti bojazan za stabilnost balkanskog regiona. Srbija jeste stabilna, ali dovoljno je samo nekoliko kriznih situacija bilo gdje u regionu da sve plane. Srbija će se sa svojim usijanima glavama znati izboriti. Međutim, nestabilna politička situacija na Kosovu zaustavlja provedbu našeg sporazuma. Uprkos svemu, nastavit ćemo dijalog sa Prištinom. Uprkos preprekama, zamoru unutar EU i unutar Srbije, nastavljamo naš evropski put i zahvalni smo svima koji nam pomažu“, zaključio je Vučić.

Ivica Dačić je u obraćanju u svojstvu predsjedavajućeg OSCE-a kazao kako mu je drago da se “OSCE vratio u Beograd, nakon 1977. i 1978. godine kada smo imali priliku da budemo domaćini sastanka naše organizacije na svjetskom nivou”.

“Predsjedavanje Srbije OSCE-om ima za cilj postizanje koncenzusa u rješavanju ukrajinske krize. Uprkos komplikovanim okolnostima, uvjereni smo da ćemo voditi otvoren i iskren dialog. Kada smo preuzeli predsjedavanje, konflikt je trajao i bilo je mnogo žrtava. Sada je situacija drugačija. Uspjeli smo da provodimo dogovor iz Minska, formirane su trilateralne grupe sa svoje četiri grupe. Mandat specijalne posmatračke misije u Ukrajini je produžen za godinu dana. Napori mnogih djelova naše organizacije usmjereni su ka provođenju mira. Prekid vatre se uglavnom poštuje. Moramo sve učiniti da se to održi i spriječi nastavak nasilja. Radne grupe osiguravaju ključni mehanizam za postizanje dijaloga između sukobljenih strana“, kazao je Dačić.

Tokom samita, osim dvije plenarne sjednice, najavljen je niz bilateralnih sastanaka, za šta je u „Kombank areni“ posebno pripremljeno nekoliko prostorija. Biće održana i dva prijema za sve goste samita, jedan zvanični i drugi neformalni, a domaćini će biti Vučić i Dačić. U radu ministarskog samita OSCE-a učestvuje preko 1.000 predstavnika zvanićnih delegacija, među kojima i 44 ministr vanjskih poslova. U Beogradu su stigli predstavnici 57 zemalja članica OSCE-a i 11 zemalja partnera.

U prijstonici Srbije se gotovo na svakom koraku može primjetiti da se u gradu održava veliki politički skup. Pripadnici bezbjednosnih snaga mogu se vidjeti uz sve važnije saobraćajnice. Prilazi „Kombank areni“ u potpunosti su blokirani, a provode se detaljne mjere sigurnosti kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Za Srbiju ovo je najveći politički događaj od 1989. godine i samita nesvrstanih zemalja koji je održan, također, u Beogradu.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku