hamburger-icon

Kliker.info

Albanska policija pronašla hiljade ukradenih historijskih artefakata, među kojima i 20 srednjovjekovnih ikona

Albanska policija pronašla hiljade ukradenih historijskih artefakata, među kojima i 20 srednjovjekovnih ikona

28 Januara
21:16 2014
Foto: http://www.setimes.com

Foto: http://www.setimes.com

Albanska policija je u saradnji s Interpolom otkrila skriveno blago ukradenih umjetnina, među kojima je bilo 20 srednjevjekovnih ikona i drugih historijskih artefakata, obilježivši značajnu pobjedu u borbi protiv organizovanog kriminala.

Policija je saopštila da je uhapsila dva lica i pronašla 1.077 predmeta, od kojih je bilo 299 ikona, 522 bronzanih slika, te 322 druga artefakta ukradena prvenstveno iz Makedonije, ali i iz Albanije.

Zvaničnici su okarakterisali akciju policije kao najveću dosadašnju akciju u zaštiti kulturnog naslijeđa Balkana.

“To je bila odlična operacija koja je spriječila dalji šverc i doprinijela da se artefakti vrate kući,” izjavio je za SETimes ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri.

Makedonska policija saopštila je da je to bio prvi slučaj u kom su pronađene ukradene ikone iz Makedonije, te je pokrenula proceduru za povrat tih predmeta, postavivši fotografije i informacije na internet stranicu Interpola.

“Odmah nakon saznanja da se među predmetima pronađenim u Tirani nalaze ikone, mi smo formirali komisiju s predstavnicima iz policije, ministarstva kulture i stručnjacima koji su radili na identifikaciji ikona,” izjavila je za SETimes Marija Jakovlevska iz ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije.

Jakovlevska je izjavila da makedonska policija udvostručava napore na saradnji s regionalnom policijom i Interpolom, kako bi se nastavilo s pronalaženjem hiljada ukradenih ikona i drugih historijskih artefakata.

Te ikone su identifikovane zahvaljujući tome što su registrovane i zahvaljujući postojanju dokumentacije o njima, uz slike, opise i historijat, izjavio je episkop Timotej, glasnogovornik Pravoslavne crkve Makedonije.

“U zadnjih par godina samo u eparhiji Debar-Kičevo ukradeno je preko 300 ikona. Te ikone dio su kulturnog naslijeđa Makedonije i od neprocjenjive su vrijednosti. Neke su stare više vijekova, a pravili su ih najbolji majstori,” izjavio je on za SETimes.

Te krađe dobro su planirane i izvršile su ih organizovane grupe koje imaju sve raspoložive informacije o ikonama, izjavio je Vladimir Pivovarov, profesor kriminalistike na Univerzitetu FON u Skoplju.

“Dobro su razvijeni i kanali za prodaju ikona na crnom tržištu, i zato se ukradene ikone rijetko pronalaze,” izjavio je Pivovarov za SETimes.

Iz policije Srbije rečeno je da je teško pronaći i lokacije gdje lopovi drže ukradene predmete i da je otkriće tih ikona rijedak ali pozitivan događaj.

“To je primjer dobre policijske saradnje. Naravno, policija Srbije uvijek je spremna pomoći kolegama u regionu i razmjenjivati sve raspoložive informacije [po potrebi],” izjavio je za SETimes Milorad Veljović, direktor policije Srbije.

Veljović je također saopštio da je saradnja neophodna u cilju stajanja u kraj sve većem crnom tržištu za ukradene vjerske umjetnine i kulturne artefakte.

Oko 5.000 srednjevjekovnih ikona, crkvenih rukopisa i relikvija ukradeno je iz Srbije i razbacano širom svijeta, kažu iz policije.

U Bosni i Herceg

ovini, u nacionalnoj galeriji zemlje nedostaje 40 ikona i tri islamska rukopisa, izjavio je direktor galerije Strajo Krsmanović.

“Problem je što u BiH nema jedinstvenog registra za umjetnine niti specijalizovane institucije za rad na borbi protiv ilegalne trgovine umjetninama, antikvitetima i arheološkim nalazima,” izjavio je Krsmanović za SETimes.

U zadnjih pet godina, direkcija za koordinaciju policijskih agencija saopštila je da je dobila samo 14 zahtjeva za organizovanjem potrage za ukradenim predmetima.

U Hrvatskoj ima oko 300 krađa umjetničkih i kulturnih radova godišnje, te “oko 1.300 različitih predmeta od velikog umjetničkog i kulturnog sadržaja ukradenih od 2005,” izjavila je za SETimes Jelena Bikić, glasnogovornica policije Hrvatske.

Bikićeva kaže da policija sve više postupa preventivno saradnjom s Interpolom i Europlom, ali i na regionalnom nivou, putem policijskih inicijativa i bilateralnih sporazuma protiv organizovanog kriminala.

Pored pojačane policijske saradnje, Hrvatska i Srbija formirale su zajedničku komisiju za povrat ukradenih kulturnih dobara.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku