hamburger-icon

Kliker.info

Alarmantni pokazatelji : Potrošačke cijene u Americi skočile najviše u zadnjih 40 godina

Alarmantni pokazatelji : Potrošačke cijene u Americi skočile najviše u zadnjih 40 godina

14 Januara
05:49 2022

Potrošačke cijene u Sjedinjenim Državama poskočile su u decembru  za sedam posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, najsnažnije u posljednjih gotovo 40 godina, pokazali su podaci ministarstva rada.

Godišnja stopa inflacije bila je iznad šest posto

Najnoviji podaci pokazuju da je u decembru , treći mjesec zaredom, godišnja stopa inflacije u SAD-u bila iznad šest posto, što znatno premašuje razinu od dva posto, koju cilja američki Fed.

Skok potrošačkih cijena od sedam posto na kraju prošle godine najveći je od juna 1982. godine. U decembru cijene su na godišnjoj razini bile porasle 6.8 posto.

Cijene hrane uvećane su za 6.5 posto

Najviše su na kraju prošle godine u SAD-u porasle cijene energije, za 29.3 posto. Cijene hrane uvećane su 6.5 posto, znatno iznad prosjeka u posljednjih deset godina, a troškovi stanovanja 4.1 posto, pokazalo je objavljeni izvještaj  ministarstva rada. Snažno su porasle i cijene rabljenih vozila, za 37.3 posto.

Temeljna inflacija, koja isključuje promjenjive cijene energije i hrane, u decembru  je dosegnula 5.5 posto i najviša je od februara 1991. godine. Na mjesečnoj razini cijene energije blago su oslabile, za 0.4 posto, prvi put od prošlogodišnjeg aprila. Rast cijena hrane usporio je pak s 0.7 na 0.5 posto.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku