hamburger-icon

Kliker.info

Aktuelno pitanje : Smije li Salihović potpisati optužnicu protiv Ivanića, Dodika i ostalih?

Aktuelno pitanje : Smije li Salihović potpisati optužnicu protiv Ivanića, Dodika i ostalih?

02 Decembra
08:10 2015

Goran-Salihovic1Za državnu, entitetske, kantonalne  i općinske vlasti Ustavni sud BiH je zadnja rupa na svirali, a do njegovih odluka i presuda stalo im je kao do lanjskog snijega. Ovakva konstatacija rezultat je posljednje službene informacije po kojoj čak 89 odluka Ustavnog suda BiH nije provedeno i taj broj se sada zaokružuje na 90 jer su vlasti Republike Srpske i predstavnici RS u državnim institucijama  zvanično saopćili da im ne pada na pamet da implementiraju prošlotjednu odluku po kojoj je 9. januar  Dan RS, neustavan. Pošto se odluke najviše sudske instance u državi ne provode, jasno je da u BiH vlada apsolutna pravna nesigurnost i jasno je zašto ovu zemlju u širokom luku zaobilaze, primjerice i da ne idemo dalje, inozemni investitori.

Kazneno djelo

Svi političari inzistiraju na dosljednom provođenju Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, a kad god im se pruži prilika, sukladno svojim interesima,  najizravnije  krše ustavno-pravni poredak države i ne snose nikakve posljedice. Dokaz je i neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH koje je izvorni i integralni dio Aneksa 4. Daytonskog sporazuma. Bila bi neistina optužiti samo zakonodavne i izvršne vlasti Republike Srpske za neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH – to isto radi državna i vlast Federacije, kantona  i općina u Federaciji.

Prema Ustavu BiH, sve odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće, a prema Kaznenom zakonu BiH njihovo neprovođenje je  kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Za „ostavljanje u ladicu i gaženje“ dosadašnjih 89 odluka Ustavnog suda BiH nikome ni dlaka s glave nije falila.

Primjera radi, još prije osam godina Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim grb Federacije jer nije sadržavao obilježja srpskog naroda i nikada nije provedena. Ili, prije sedam godina Ustavni sud proglasio je neustavnim grb Republike Srpske jer nije imao u sebi obilježja bošnjačkog i hrvatskog naroda i odluka je ostala na papiru. Ili: u Mostaru već sedam godina nema lokalnih izbora jer nikada nije provedena odluka Ustavnog suda BiH, a šefovi dvije glavne stranke u tom gradu – HDZ i SDA – nisu se zbog toga ni počešali  po glavi.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH da je 9. januar  Dan RS neustavan i da Zakon o praznicima Republike Srpske i da ga u roku od šest mjeseci Narodna skupština RS mora uskladiti s Ustavom BiH, šefovi svih političkih stranaka iz tog entiteta jednoglasno su poručili da za njih ta presuda ništa ne znači, da je ne prihvaćaju i da je neće provesti.

Preksinoć su iz Banjaluke poručili da će nastaviti da slave 9. januar  kao Dan RS i da zahtijevaju da Parlament BiH  u roku od 120 dana usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH, a u suprotnom da će povući radikalne poteze.To u prijevodu znači da će za 39 dana, dakle 9. januara slaviti Dan RS, a naši izvori jučer su nam kazali da će ta proslaviti biti spektakularnija od svih dosadašnjih, „namjerno i u inat“.

Nadalje, ukoliko do 31. marta iduće godine ne bude usvojen Zakon o Ustavnom sudu onako kako ga skroji RS, predstavnici tog entiteta povući će se iz svih državnih institucija. U međuvremenu, nastavit će se priče kako se Daytonski sporazum mora provoditi uz obavezna politička prepucavanja puna teškog nacionalizma i šovinizma. Kako stvari stoje, ceh bi mogle platiti socijalne i ekonomske reforme.

Ruku na srce, vlasti RS su u pravu što traže donošenje zakona o Ustavnom sudu akcentirajući neprihvaćanje da su u njemu inozemni suci. To uostalom omogućava i Ustav BiH – u njemu stoji da „za imenovanje sudaca nakon pet godina od prvog imenovanja, Parlament BiH može zakonom utvrditi drugačiji način izbora trojice sudaca koje bira predsjednik Europskog suda za ljudska prava“. Zašto i tko je kriv što ta mogućnost nije iskorištena, niko neće da objasni.

Potpisi na dokazu

Zbog nepostojanja zakonskih odredbi, najviša sudska instanca u državi je, slijedeći ustavna ovlaštenja usvojila Pravila Ustavnog suda BiH koja, među ostalim, kažu da Ustavni sud u slučaju neprovođenja njegovih odluka, odnosno kašnjenja u izvršenju „dostavlja nadležnom tužitelju rješenje da odluka nije izvršena“.

To zapravo znači da je sada na potezu Tužilaštvo  BiH, preciznije glavni državni tužitelj Goran Salihović. Čak mu nije ni potrebno rješenje Ustavnog suda nego po službenoj dužnosti, a na osnovu izjava i potpisa onih koji javno kažu da neće provesti odluke Ustavnog suda, komotno može protiv njih povesti istragu,  u kratkom roku je završiti i podići optužnice. Svojevremeno su iz Tužilaštva BiH kazali da je procesuiranje moguće „tek ako se prikupe dokazi da neko neće ili s predumišljajem sprječava izvršavanje odluka Ustavnog suda“.

Inače, i pozivanje na neprovođenje  odluka je kazneno djelo.Situacija je sada čita da čistija ne može biti. Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, predsjednik RS, Željka Cvijanović, premijerka RS, Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća naroda RS, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Mirko Šarović, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara, Ognjen Tadić, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH, Dragan Čavić i Branislav Borenović, zastupnici u Narodnoj skupštini RS, saopćili su da  odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti Zakona o praznicima RS za njih ne važi i neće je provesti.

Radi se o najvišim dužnosnicima  zakonodavne i izvršne vlasti  BiH  i  Republike Srpske. Njihovo pokrivanje pričom  da je odluka Ustavnog suda BiH politička ne pije vode, pa Tužilaštvo  BiH glatko i brzo može da dokaže i dokumentira da su oni odbili da provedu ili su spriječili  implementiranje odluke Ustavnog suda, koristeći  njihove svojeručne potpise na zajedničkoj izjavi.Hoće li se Tužilaštvo  BiH i njegov šef Goran Salihović povući i predati pred strahom od politike i političara? Ako je suditi po činjenici da do sada nije provedeno 89 odluka Ustavnog suda BiH, hoće čime bi se samo dokrajčila ionako klimava vladavina prava i pravna sigurnost u državi.

M. Osmović (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku