hamburger-icon

Kliker.info

Akcija protiv ilegalnih imigranata i kriminalaca: Više državljana BiH uhapšeno diljem SAD-a

Akcija protiv ilegalnih imigranata i kriminalaca: Više državljana BiH uhapšeno diljem SAD-a

04 Aprila
05:50 2012

Među više od 3.000 nelegalnih imigranata i osuđenih kriminalaca koji su ovih dana uhapšeni u SAD-u, ima i državljana naše zemlje. Za sada nije poznato koliko je državljana BiH uhapšeno niti njihov identitet. Riječ je o najvećoj akciji koju je Služba za migracije SAD-a (ICE) izvela u svojoj historiji. Akcija je provedena prethodnih nekoliko dana u 50 američkih država, a uhapšeno je oko 3.200 ilegalnih imiganata. Prema pisanju lista "Detroit Free Press", u Mičigenu je uhapšeno 67 osoba. Od njih je najveći broj iz Meksika, Gvatemale, Hondurasa, Kube, Iraka, El Salvadora, BiH, javlja list.

Dnevnik "Boston Herald" objavio je da je među uhapšenima u Novoj Engleskoj 27-godišnji državljanin BiH, koji je ranije osuđivan za vožnju u pijanom stanju, posjedovanje kokaina i ekstazija te krađu u prodavnicama. Nije isključeno da ima državljana BiH i u drugim saveznim državama.Od ukupnog broja uhapšenih, 2.834 su stranci koji su ranije osuđivani, uključujući 149 seksualnih prijestupnika i 50 članova organiziranih bandi. Među uhapšenima su oni koji su osuđivani za ubistva, pokušaj ubistva, trgovinu drogom, zloupotrebu djece, oružane pljačke, kidnapiranja, seksualne zločine protiv maloljetnika i terorističke prijetnje.

Ambasada nije obaviještena

Nakon našeg jučerašnjeg upita, Ministarstvo vanjskih poslova kontaktiralo je Ambasadu BiH u Vašingtonu i Konzulat u Čikagu. – Od njih smo dobili odgovor da vlasti SAD-a nisu u posljednje vrijeme dostavile nijedan akt kojim bi tretirale pitanje ilegalnih migracija kroz ulazak državljana BiH u SAD. Prema tome, naša predstavništva u SAD-u nemaju tu informaciju – kazao nam je Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku