hamburger-icon

Kliker.info

Akademik Rešid Hafizović: Vehabije dolaze po tapiju na BiH

Akademik Rešid Hafizović: Vehabije dolaze po tapiju na BiH

06 Novembra
05:47 2011

Nisam siguran hoće li institucije naše zemlje, i državne i religijske, imati više priliku da uopće reagiraju, na bilo koji način, na ono što im agresivni članovi vehabijske zajednice budu u budućnosti priređivali, kaže prof. dr. Rešid Hafizović, koji za Poglede govori o vehabijskim militantima, napadu na Ambasadu SAD-a, Islamskoj zajednici BiH i koracima koji su neophodni, Fakultetu islamskih nauka i njegovim profesorima, bošnjačkim političarima…

Priča o vehabijama u Bosni i Hercegovini kulminirala je nedavnim napadom na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji. Novinari su godinama upozoravali na širenje vehabizma u BiH, no prva stvarna reakcija Islamske zajednice uslijedila je nakon Vašeg teksta u Oslobođenju, "Oni dolaze po našu djecu", objavljenog još u novembru 2006. godine. Jesu li vehabije došle po našu djecu?

– Nisam siguran da je napad na američku ambasadu u Sarajevu kulminacija priče o vehabizmu, s obzirom na posve smušenu i, uglavnom, samo verbalnu reakciju institucija države i Islamske zajednice na vehabijsko divljanje u ovoj zemlji. Takvu vrstu reakcije imali smo i ranije, ali je ona svaki put samo davala krila vehabijskoj pošasti. Štaviše, reakcija vrha Islamske zajednice u vehabijskoj družini uvijek je bila shvaćena kao prešutno dano zeleno svjetlo za njihovo daljnje djelovanje. Da je to tako, potvrđuje činjenica što je svaki novi vehabijski atak u ovoj zemlji bio samo gori, smišljeniji i opasniji. Stoga se bojim da ćemo na kulminaciju priče o ovom fenomenu još dugo čekati, s tim što nisam siguran hoće li institucije naše zemlje, i državne i religijske, imati više priliku da uopće reagiraju, na bilo koji način, na ono što im agresivni članovi vehabijske zajednice budu u budućnosti priređivali. To će reći da vehabijski militanti više ne dolaze samo po našu djecu, jer je to faza koju su prevazišli, već sada dolaze po tapiju na ovu zemlju i njene institucije.

Zlato i petrodolari              To se najbolje vidi iz činjenice što militantni članovi ove zajednice na najdrskiji način iskazuju nepoštivanje prema pravosudnim institucijama ove zemlje, a državni organi ne reagiraju i ne pomišljaju da zaštite njen ustavnopravni poredak. Da neko od ovih pregrijanih vehabijskih junoša nešto slično kaže ili učini u Saudijskoj Arabiji, zemlji iz koje takvu doktrinu oni i donose u Bosnu, javno bi mu na trgu odrubili glavu. Ali, ovo nije Sudijska Arabija, već Bosna, čiji predstavnici vlasti toleriraju svaku uvredu izrečenu na njen račun. Mislim, čak, da ni Islamska zajednica ovakvim svojim stavom prema vehabijskim atacima neće biti pošteđena, jer vehabijski militanti ne prezaju u svom nečasnom djelovanju potrošiti svaku, pa i najsvetiju vrijednost. Njima, jednostavno, polazi za rukom da u isti mah načine razbojništvo, poput ovih dana toliko pominjanog Mevlida Jašarevića, i da se, unatoč tom razbojništvu kao vjerom nedopustivom činu, iznova pozivaju na islam i njegove vrijednosti. Kakve stvarno veze ima islam sa onima koji čine razbojništva, ubijaju državne činovnike ove zemlje i atakuju na obrazovni i ustavnopravni poredak ove zemlje? Naravno, nikakve. (Kliker.info-Oslobođenje)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku