hamburger-icon

Kliker.info

Ahmedinedžad : Kraljevi pričaju protiv Sirije, a vlastiti narod ih ne podržava

Ahmedinedžad : Kraljevi pričaju protiv Sirije, a vlastiti narod ih ne podržava

16 Avgusta
19:54 2012

Na izvanrednom summitu OIC-a ("Organizacija Islamske Suradnje" koja obuhvaća 57 zemalja članica), koji je održan 14. i 15. ovoga mjeseca u Saudijskoj Arabiji, iz članstva je izbačena Sirija – jedine dvije države koje su se protivile takvoj odluci su Iran i Alžir. Na summitu u Mekki bio je nazočan i iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad koji je komentirao kako je iznenađen da kraljevi pojedinih država govore o potrebi reformiranja Sirije, dok njihove vlasti nisu uopće popularne kod kuće, prenosi  Press TV."Iznenadilo me na summitu kako kraljevi pojedinih zemalja pričaju protiv Sirije dok u njihovim zemljama većina stanovništva ne želi njihovu vlast", rekao je iranski predsjednik za vrijeme razgovora s turskim predsjednikom Abdullah Gulom, koji je također došao na summit u Saudijsku Arabiju.

"Reforme su neizbježne, ali naravno, čekam kada će te reforme stići i u druge države regije", istaknuo je Ahmedinedžad.Za vrijeme samog summita po pitanju Sirije, iranski predsjednik je predložio formiranje arbitražnog tijela koje bi rješavalo ovakve krizne situacije u muslimanskim državama."Predlažem formiranje arbitražnog tijela sastavljenog od vjernih, predanih, pravičnih i povjerljivih ljudi s kompletnim autoritetom u cilju rješavanja sporova između raznih skupina", predložio je iranski predsjednik za vrijeme jučerašnjeg summita. Također ističe kako se o eventualnom formiranju takvog tijela treba još raspravljati – "Predlažem da se idući skup OIC-a održi što prije, spreman sam ugostiti svu braću u Teheranu", istaknuo je Ahmedinedžad, pritom dajući do znanja kako Iran i dalje ima snažnu ulogu po pitanju aktualne sirijske krize.
 
"Ne smijemo zaboraviti kako arogantni front (op.a. termin koji Ahmedinedžad često koristi za zapadne sile i Izrael) nastoji dominirati cijelom našom regijom, regijom kulture i bogatstva. Stotinama godina, tisuće zavjera se kovalo protiv naših država. Globalna Arogancija kontrolira ekonomske, medijske i druge centre moći u SAD-u, mnogim europskim i ne-europskim državama i nastoji dominirati cijelim svijetom. Smatraju kako je kontrola naše regije neophodna za kontrolu svijeta, ovo je povijesna zavjera stara najmanje 500 godina. Neprijatelji naše nacije žele jedan novi Bliski istok koji bi bio pod apsolutnom kontrolom njihovih nelegitimnih interesa. U tom cilju su napravili planove za svaku pojedinu regionalnu državu – bez iznimki", rekao je iranski predsjednik pred okupljenima i istaknuo kako su muslimanske zemlje zaboravile "tko im je pravi neprijatelj" i kako se zbog toga sada bore jedna protiv druge.

"Osobne, etničke, plemenske i religijske različitosti među Muslimanima čine naše neprijatelje vrlo sretnima. Nalazimo se na rubu općeg, razarajućeg i beskorisnog etničkog i vjerskog rata koji bi mogao potrajati desetljećima. Već dvije godine muslimanske zemlje su pod velikim pritiskom i u njima se odvijaju znatni razvoji događaja o kojima ovisi sudbina Muslimana, ali i cijeloga svijeta… Ova događanja moraju se adresirati unutar regije, jer ako njima počnu upravljati oni koji su dugogodišnji neprijatelji, možemo očekivati veliku štetu svim zemljama regije", zaključio je iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad na jučerašnjem summitu OIC-a u Saudijskoj Arabiji.(Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku