hamburger-icon

Kliker.info

Agencija Stratfor tvrdi : Angela Merkel definitivno posprema BiH

Agencija Stratfor tvrdi : Angela Merkel definitivno posprema BiH

18 Februara
07:13 2011

Njemačka kancelarka Angela Merkel definitivno je preuzela da raspetlja bosanskohercegovački čvor pošto su svi dosadašnji pokušaji propali. U tome ima punu podršku Vašingtona.Ovo se kaže u analizi „Evropa podstiče reforme na balkanu" koju je izradila američka i svjetska istraživačka agencija Stratfor. Radi se o prestižnoj agenciji čiji se stavovi uvažavaju, a koja na osnovu kredibilnih izvora radi analize o političkim, ekonomskim i drugim dešavanjima u pojedinim zemljama i regionima.Evropa želi da balkanske zemlje uđu u Evropsku uniju, ne samo da bi onemogućila destabilizaciju kakva se dogodila devedesetih godina prošlog stoljeća već da bi bila i prva sila u regionu ispred Turske i Rusije – kaže se u analizi Stratfora, prenose strani mediji. Posebno se naglašava da zvanični Vašington prepušta Evropi odgovornost za balkanski region s tim da je jasno da liderska pozicija pripada Njemačkoj koja je iz ekonomske krize izašla kao politički i ekonomski lider Evropske unije. Ocjenjuje se da su „evropski lideri na čelu s kancelarkom Merkel nestrpljivi i da se svi slažu da Evropa ne može još dugo čekati na promjene na Balkanu koje su jako spore".

Američka agencija kaže da je kancelarka Merkel upravo u jeku priprema za dogovorno rješenje u BiH.U analizi se podvlači da je bahatost i nadmenost Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u odnosu na OHR i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH ojačala njegovu moć i pokazala da je zapad nemoćan.- Međutim, Dodiku će biti mnogo teže da zaplaši njemačku kancelarku Angelu Merkel – kaže se u analizi Stratfora.Američka agencija u svojoj analizi indirektno objašnjava i razloge „evropske žurbe na Balkanu":- Turska i Rusija još uvijek nisu dovoljno jake u regionu da bi ponudile jasnu ekonomsku alternativu i skrenule balkanske države sa puta ka evropskim integracijama. Ni Turska ni Rusija ne nude pristup tržištu i potencijalne investicije kakve Evropa može da ponudi.- Prisustvo Turske i Rusije samo po sebi nema destabilizirajuću ulogu, ali ono otvara mogućnost da jednog dana buduća Evropa bude primorana da ide u Ankaru i Moskvu kako bi pregovarala o onome što se događa u njenom dvorištu – kaže se u analizi Stratfora.

Evropa hoće jaku vladu BiH                Stratfor u svojoj analizi ostavlja otvorenim pitanje kako će biti reformisan Dejtonski ugovor „koji se naziva Ustavom BiH":- Zapad želi jaku vladu Bosne i Hercegovine. To je djelimično rezultat shvatanja kako BiH u normativnom smislu treba da izgleda. Ono je i posljedica uvjerenja da bi cijepanje ove države po linijama etničkih entiteta, kako je to učinio Dejton, na kraju dovelo do nacionalističkog nasilja iz devedesetih godina.U analizi se „na osnovu brojnih izvještaja iz regiona" zaključuje da će njemačkoj rješenje uključiti „stroge kazne za one političare koji budu zastupali nacionalističke stavove".- Njemačka želi da smiri napetosti na Balkanu što je brže moguće i da se u BiH sprovedu reforme kako bi se ova zemlja našla na putu koji vodi u Evropu – stav je Stratfora. (Kliker.info-San)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku