hamburger-icon

Kliker.info

Advokat Karkin potvrdio : Ukinuta presuda Zijadu Turkoviću i ostalima

Advokat Karkin potvrdio : Ukinuta presuda Zijadu Turkoviću i ostalima

01 Avgusta
22:59 2014

zijad-turkovic-sApelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu u predmetu Zijad Turković i naložilo novo suđenje, izjavio je u petak za Al Jazeeru Turkovićev advokat Fahrija Karkin.Prema njegovim riječima, presuda je, na osnovu njegove žalbe, u cjelosti ukinuta u osuđujućem dijelu, a žalba Tužilaštva na oslobađajući dio je odbijena.Statusna konferencija je zakazana za 18. septembar, kada će se vidjeti koji će dokazi biti predočeni, kazao je Karkin.Advokat je kazao da će njegov klijent ostati u pritvoru.Kako je Al Jazeeri rečeno u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, presuda je ukinuta zbog, kako je navedeno u obrazloženju odluke Apelacionog vijeća, povrede prava na odbranu, jer u toku procesa nije dozvoljeno saslušanje trojice svjedoka odbrane.

Salihović: Ovo je katastrofa

Odluka Apelacionog suda je “katastrofa za pravosuđe, kao što je katastrofa da se puštaju ratni zločinci, kao i neke odluke o korupciji, koje su ili spuštene, ili ukinute. Ne znam dokle će nas to dovesti”, izjavio je za Al Jazeeru glavi tužilac Bosne i Hercegovine Goran Salihović.”Ja vjerujem u sudske odluke i poštovat ću ih, te vjerujem u neovisno pravosuđe. Kad dođem, vidjet ću kakva je presuda i šta je napisano. Odavde ne mogu reći, ali normalno da nisam zadovoljan i, po meni, to je katastrofa”, rekao je Salihović.

Zbog pljačke Cargo-centra  Aerodroma Sarajevo, šverca drogom, ubistva pet osoba, neovlaštenog prometa oružja, iznude dionica Fabrike čarapa Ključ iz Sarajeva i drugih krivičnih djela, peterica optuženih su dobila ukupno 100 godina zatvora.Zijad Turković i Milenko Lakić osuđeni su na kazne dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina, Saša Stjepanović na 12 godina, Fadili Aljović na pet godina, a Muamer Zahitović na tri godine zatvora.Istom presudom Nijaz Zuban, nekadašnji šef Cargo-centra, i Hilmija Mašović oslobođeni su optužbi.

‘Zločinačka organizacija’

Optužnica je “zločinačku organizaciju” teretila za učešće u pet svirepih ubistava, tri pokušaja ubistva, krijumčarenje narkotika, pljačku 1,25 miliona eura ABS banke u Cargo-centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom i iznude.”Tužiteljstvo je zadovoljno izrečenom osuđujućom presudom i činjenicom da je izrečena najveća kazna u predmetu organiziranog kriminala. Doista, radi se o najopasnijoj zločinačkoj organizaciji u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini”, rekao je nakon izricanja presude glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić, uz napomenu kako će se žaliti na oslobađajuću presudu za Zubana i Mašovića.

Odbrana, posebno Zijada Turkovića, bila je izrazito nezadovoljna ishodom slučaja i najavila je da će se žaliti na odluku utemeljenu na iskazima svjedoka.”Očito je uradio ono što ne smije uraditi nijedan sud, nijedan sudija, pa jedan iskaz podijeli, pa mu u dijelu vjeruje, a u dijelu mu ne vjeruje. Evo, recimo, ne vjeruje mu za Zubana”, rekao je tada Karkin.Izricanje presude trajalo je više od tri sata, uz ogromne mjere osiguranja, a Turković se nije pojavio na izricanju presude.U procesu je saslušano 195 svjedoka i izneseno 708 materijalnih dokaza.

Svjedočenje dvojice pokajnika

Razotkrivanju “zločinačke organizacije” pomoglo je svjedočenje dvojice pokajnika, Isljama Kalendera i Emira Zekovića, kojima je Tužilaštvo dalo imunitet.Potom su još sedmerica učesnika priznala krivicu i dobila blaže kazne.Turkovićeva grupa, utvrdio je tada Sud, nije prezala ni od ubistava, uglavnom saradnika, a među pet ubijenih je i jedna žena u visokom stepenu trudnoće, te jedan član grupe jer je “previše znao”.Tri ubistva su pokušana, među kojima je i ono trenutnog bjegunca bh. pravosuđa na Kosovu, Nasera Kelmendija i njegovog sina Elvisa.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u junu 2011. godine optužnicu u predmetu Zijad Turković i drugi, po kojoj se Turković tereti za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s neovlaštenim prometom opojnim drogama, zločinačkom organizacijom, razbojništvom, iznudama, pranjem novca, ubistvima, izazivanjem opće opasnosti, neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, kao i dogovorom za počinjenje krivičnih djela i pripremanjem krivičnog djela teško ubistvo.

Teška krivična djela

Optuženog Lakića tereti se za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija, dogovor za počinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela, ubistvo, teško ubistvo.Optuženog Stjepanovića optužnica tereti za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, zločinačka organizacija, razbojništvo, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Zuban je bio optužen za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija i razbojništvo, dok je Mašović bio optužen za organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija, iznuda.Optuženog Zahitovića tereti se za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija, iznuda, pranje novca.Aljović je bio optužen za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija, ubistvo. (Kliker.info-Aljazeera)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku