hamburger-icon

Kliker.info

Advokat Franc Bucik tvrdi: Sloveniji prijeti krah zbog tužbi bh. štediša!

Advokat Franc Bucik tvrdi: Sloveniji prijeti krah zbog tužbi bh. štediša!

05 Jula
06:31 2012

Tužbe prevarenih deviznih štediša iz BiH koje su počele stizati na naplatu u Sloveniji mogle bi ugroziti finansijsku stabilnost te zemlje, ustvrdio je jučer za "Dnevni avaz" Franc Bucik, ugledni ljubljanski advokat, koji vodi procese prevarenih bh. štediša u Sloveniji.

Važeća presuda
Bucik je rekao da će već danas po presudi u korist deviznog štediše iz BiH biti zaplijenjena imovina "Ljubljanske banke", a radi se o presudi iz 2010. godine, koja iznosi 81.118 dolara, s uračunatim kamatama više od 160.000 dolara. Prema njegovim riječima, sudski izvršitelji ući će u prostorije "Ljubljanske banke" u glavnom gradu Slovenije, na Trgu Republike, i zaplijeniti svu imovinu koju tamo nađu – računare, kancelarijski namještaj, sve što se može iznijeti… – Ovo je prvi put da će se desiti ovakva zapljena imovine u ime stare devizne štednje, što će Sloveniji nanijeti veliku štetu, bez obzira na to što su oni svu imovinu "Ljubljanske banke" prebacili na "Novu ljubljansku banku", kako bi izbjegli plaćanje – rekao je Bucik.

Upravo ovakav razvoj događaja Slovencima je već počeo zadavati mnoge probleme, ocijenio je on, jer ih je prije nekoliko dana napustila i belgijska "KBC banka", koja je bila suvlasnik "Ljubljanske banke".- Vijest o presudi za izvršenje naplate potraživanja zaključena je 21. juna, a Belgijanci su već 30. juna najavili da se povlače. To je u bankarskim krugovima u Sloveniji ocijenjeno kao velika katastrofa i udar na finansijsku poziciju zemlje – rekao je Bucik.

Uzeli sve pare
Posljedica svega, kako kaže Bucik, a kako je nedavno pisao i londonski "Financial Times", jeste da će Slovenija morati tražiti evropsku finansijsku pomoć kako bi riješila ove probleme.- I njemački "Handelsblatt" u svom nedavnom izdanju tvrdi isto. Suština je da Slovenija treba povećati kapital u "Novoj ljubljanskoj banci", a tih sredstava nema. Znači, finansijsko stanje Slovenije zaista je kritično. Džaba što su imovinu Ljubljanske banke prebacili na "Novu ljubljansku banku", kada će im se tužbama uzeti sve pare iz nje. Slovenija se nalazi u vrlo nezavidnoj situaciji – ustvrdio je Bucik.

Štedišama iz BiH oteto više od 350 miliona KM
Amila Omersoftić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH, kaže za "Avaz" da građani BiH već 20 godina vode bitku za povrat novca od "Ljubljanske banke" te da im se duguje više od 350 miliona maraka.- Suština je da već 20 godina ništa nije naplaćeno. Problem je što su oni svu imovinu "Ljubljanske banke" prebacili u "Novu ljubljansku banku" – rekla je Omersoftić. Procjenjuje se da je oko 165.000 građana BiH ostalo bez svoje ušteđevine u "Ljubljanskoj banci".(Kliker.info-DA
)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku