hamburger-icon

Kliker.info

Adnan Ćerimagić o planovima Njemačke : Berlin je sve bliže stavu da se ne ulazi u izbornu reformu dok Dodik ruši državu

Adnan Ćerimagić o planovima Njemačke : Berlin je sve bliže stavu da se ne ulazi u izbornu reformu dok Dodik ruši državu

17 Januara
04:34 2022

Analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) sa sjedištem u Berlinu Adnan Ćerimagić nam je kazao da se u Berlinu sve više kristališe stav da ne treba raditi na bilo kakvim reformama sve dok traje kriza izazvana potezima Milorada Dodika.

S njim smo razgovarali povodom najava da će Vanjskopolitički odbor njemačkog Bundestaga izraditi dokument sa pet tačaka koje će definisati politiku Njemačke prema Bosni i Hercegovinu u narednom periodu. Izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović je prvi najavio takvu mogućnost.

“Ahmetović kao izvjestitelj svoje stranke u Vanjskopolitičkom odboru Bundestaga priprema taj strateški dokument odnosno prijedlog strateškog dokumenta u ime vladajuće koalicije, tri stranke, koji će onda biti dostavljen Vladi na razmatranje i implementaciju”, rekao nam je Ćerimagić.

Dodao je da je ovo normalni slijed koalicionog sporazuma koji je dogovoren prije nego što je Vlada formirana, u kojem stoji jedna tačka vezana za Bosnu i Hercegovina, koja ističe da treba obezbjediti mir na temelju jednakosti građana.

Istakao je da će za otprilike dvije sedmice biti održan sastanak Vanjskopolitičkog odbora gdje će se sve to razmatrat. Osim samog odnosa prema politici Dodika i vlastima RS-a istaknuto je da će SPD najača koaliciona stranka u Vladi Njemačke predložiti da Njemačka podrži održavanje izbora u BiH po trenutnom Izbornom zakonu.

“U Berlinu i u mnogima zemljama članica EU razmišljanje ide u pravcu da u ovom trenutku kad imate Milorada Dodika i vladajuću koaliciju u Banjoj Luci koja ima plan da uruši institucionalni i ustavni okvir u BiH, naročito nakon što su donijeti neki zakoni i zaključci u Narodnoj skupštini RS-a, jer će to produbiti krizu. S tim u vezi u ovim centrima postoje snage koje smatraju da nema potrebe da se sada bave izbornim reformama, jer se Izborni zakon ne može donijeti bez SNSD-a, i da rad na izbornom zakonu može samo doliti ulje na vatru”, rekao je Ćerimagić.

Dodaje da postoji velika grupa političara u EU koji tako razmišlaju, naročito u Berlinu.

“Moj je utisak da jako puno ljudi u Berlinu, bez obzira iz koje stranke dolaze, imaju poziciju da u ovom trenutku bilo kakvi razgovori i bilo kojim reformama mogu sačekati i da se svi moraju fokusirati na ono što je udar na ustavnopravni poredak BiH. U tom smislu razgovarati o izbornim reformama može imati kontraefekat. Palmer i Einchorst nastoje provesti izbornu reformu dok je Njemačka u ovom trenutku fokusirana na lobiranje za sankcije i razgovorima unutar EU u vezi toga”, rekao je Ćerimagić.

(Kliker.info-Klix)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku