hamburger-icon

Kliker.info

Adil Šuta : SDA nije za podjelu Grada Mostara, već za administrativno, pravno i funkcionalno ujedinjenje grada!

Adil Šuta : SDA nije za podjelu Grada Mostara, već za administrativno, pravno i funkcionalno ujedinjenje grada!

21 Marta
16:23 2012

Tačno.net  nastavlja pratiti jednu od najvećih bosonaskohercegovačkih političkih priča. Riječ je o odluci Ustavnog suda BiH o ukdinanju odredbi gradskog statuta koje se tiču izbornog zakona.Na ovo temu smo razgovarali sa Adilom Šutom, predsjednikom Kluba poslanika SDA u Gradskom vijeću.Adil Šuta je primjer da, iako u reduciranom obliku, postoji mostarski san. Sa trideset tri godine šef je SDA-ovim vjećnicima u Gradskom vijeću, dugo godina je na čelu Asocijacije mladih SDA i direktor marketinga u mostarskoj filijali BH TELEKOMA. Jedan je od najmoćnijih SDA-ovaca u gradu, bolji poznavaoci prilika u toj stranci ga vide kao nasljednika Zije Hadžiomerovića, predsjednika Gradskog odbora SDA, kada njemu dosadi jedmom mjesečno dolaziti iz Sarajeva kako bi bio bitku za Mostar.Adil Šuta  pojašnjava stav SDA o odluci Ustavnog suda, u dosadašnjem Statutu grada vidi glavnog krivca za umiranje djela grada pod kontrolom njegove stranke i ne vidi ništa sporno u bogatom voznom parku izabranih dužnosnika dok dobro rade svoj posao.

Gospodine Šuta za početak nam recite kako ocjenjujete rad Gradskog vijeća za kojeg analitičari tvrde da je najgore od potpisivanja Dejtonskog sporazuma?

Na početku da Vam se zahvalim na ukazanoj prilici kako bi iznio svoj stav o aktuelnoj problematici u gradu Mostaru, te da bi vaši čitaoci dobili adekvatan stav SDA o Statutu Grada Mostara, jer nažalost veliki dio medija izvrće naše stavove kroz priču o podjelama Mostara, što apsolutno nije niti će biti stav SDA.Što se tiče rada ovog saziva Gradskog vijeća mogu da Vam kažem da je SDA uvijek bila konstruktivan faktor u radu istog.Dva puta smo predlagali regulacione planove na Gradskom vijeću, među kojima je i Sjeverni logor, koji nažalost nisu dobili podršku od svih vijećnika iz reda hrvatskog naroda!Također smo pokretali veliki broj inicijativa u vezi stvaranja povoljnih uslova za investiranje, formirali smo jedinstveno Vijeće mladih Grada Mostara, pokrenuli smo izgradnju velikog broja igrališta, dodijelili prostore za zdravstvene institucije itd.

Najveći broj prijedloga i inicijativa došao je od vijećnika SDA, međutim, po Statutu Grada Mostara, član 42 kaže:“ Gradonačelnik je nosilac izvršne vlasti, Gradonačelnik provodi odluke Gradskog vijeća“. Ovlaštenja gradonačelnika javnosti su poprilično nepoznata, a i analitičari ih nerado spominju, jer im je neuporedivo lakše da najodgovornijeg amnestiraju od odgovornosti, a svu krivicu prebace na Vijeće ili jednu političku stranku, a najbezbolnije je ako se ona zove SDA.Vijeće je donijelo značajan broj Odluka, zaključaka i inicijativa koje gradonačelnik nije ispoštovao. Za njegovu smjenu potrebne su 2/3 vijećnika, što realno nije moguće obezbijediti.Ako se uzme u obzir da je Vijeće efektivno radilo od januara 2010. godine možemo biti zadovoljni donesenim Odlukama, ali ne možemo biti zadovoljnim implementacijom istih.

Imamo tri gradska komunalna poduzeća, dvorana nije ni blizu završetka, priča o riješavanju problema parking prostora pokazalo se bila je demagogija, nije se riješio problem viška uposlenika u gradskoj upravi koji građane koštaju milione maraka. Da li je ova gradska adminstracija mogla biti gora i neefikasnija?

Nažalost, imamo pet komunalnih preduzeća (Komunalno, Komos, Parkovi, Deponija i Uborak). Cilj je da postoje dva (Komunalno i Deponija).Navedene Odluke o gašenju Komosa, Parkova i Uborka Gradsko vijeće donijelo je još 2007. Godine, ali gradonačelnik ih, kao nosilac izvršne vlasti u Gradu Mostaru, još uvijek nije realizovao! Isti slučaj je sa svim gore navedenim, gdje je vidljiva tromost i nerad gradske administracije na koju sam ja kao pojedinac i stranka SDA više puta javno ukazivali.Najbolji dokaz za navedeno je i odbijanje izvještaja o radu gradonačelnika za 2009 i 2010. Godinu, koji je zatražen od strane vijećnika SDA.

Odluka Ustavnog suda koja ukida – stavlja van snage, dosadašnji izborni zakon izazvala je brojne kritike. To znači da je donošenje novog Statuta uslov za održavanje izbora.

Da, Ustavni sud BiH je 18.01.2012. godine ukino dijelove izbornih pravila za Grad Mostar, članove 19.2 stav 1 i stav 3, kao i Član 19.4 stav 2, koji govori o biranju po tri vijećnika iz šest gradskih područja.Kad pročitate navedenu odluku Ustavnog suda BiH, vidjet ćete da je prijedlog SDP o biranju po jednog Bošnjaka, Srbina i Hrvata neustavan i neprovodiv! No to se od svekolike ideološke buke naprosto  ne čuje.Kada sam pročitao prijedlog SDP-a, pitao sam se da li su uopšte čitali presudu Ustavnog suda BiH, ili su htjeli da predlože nešto samo kontra SDA, makar bilo neustavno!Također matematika im nije dobra jer 15+15+6+1 nije 35 već 37!

Šta za SDA predstavlja odluka Ustavnog suda o ukidanju dosadašnjeg izbornog zakona u Mostaru?

Mišljenja smo da je cijeli taj proces u funkciji transformacije Mostara u hrvatski stolni grad odnosno dominacije jednog naroda. Kvalifikacije da je to zastrašivanje građana Mostara radi zadržavanja pozicija predstavljaju klasičnu demagogiju onih koji tu očiglednost, i njima poznatih razloga, ne žele da uoče.

Postoje mišljenja da su SDA i HDZ odbijale provođenje Statuta kako bi dokazali da je on neprovodiv te kako bi se vratili na poziciju prije nametanje Statuta od visokog predstavinka.

Iz naprijed rečenog jasno je da SDA nije vodila takvu politiku. Što se HDZ-a tiče, oni se baš i nisu pokazali protivnicima Asdownovog rješenja.

Zašto SDA i HDZ nisu sporovodili važeći statut? Mislim u ujedinjavanju javnih poduzeća, kulturnih ustanova….?

U jednom pitanju sam vam za pojedina preduzeća već spomenuo aktivnosti koje je SDA poduzimala, kao i na čije razumijevanje niti adekvatnu reakciju nisu naišla…Da ponovimo.Uvijek smo provodili „važeći „ Statut i insistirali na dosljednom provođenju istog SDA je za ujedinanjanje javnih preduzeća, kulturnih institucija, za vraćanje starih naziva ulica itd.

Kako se ovo protivljnje odluci Ustavnog suda uklapa u generalnu SDA politiku poštivanja zakona i državnih institucija?

Predsjedništvo SDA je kategorično protiv pogrešnog tumačenja i zloupotrebe Odluke ustavnog suda s ciljem uspostave dominacije jednog naroda u Mostaru.Vi ni od kog iz SDA niste čuli da smo provodivost odluka Ustavnog suda dovodili u pitanje.

Grad se nesrazmjerno razvija, dio grada pod kontolom HDZ-a se razvija dok dio grada pod kontrolom SDA liči na Hirošimu. Zadnjih dvadeset godina SDA i njeni partneri nisu u tzv. istočni Mostar doveli ni jednu ozbiljnu investiciju i investitora. Srušene zgrade prijetnja su bezbjednosti građana. Kako vi kao jedan od lidera lokalnog SDA objašnjavate građanima da žive u siromaštvu i bijedi dok njihove komšije iz drugog dijela grada mnogo bolje žive? Ko je kriv za takvo stanje? Možete li objasniti građanima stanje u kojem se nalaze? Da li je za to odgovona politika SDA koja nije imala bilo kakvu viziju?

Prije nego Vam odgovorim na ovo pitanje, dozvolit ćete mi jednu opasku. Vaše obrazovanje Vam očito ne dozvoljava da se zadržite na pitanjima nego ih od samog početka ovog razgovora prema meni delegirate u formi komentara. No to bi i nekako moglo proći kada bi ih barem lišili više nego očitog ideološkog prizvuka, u kome se jasno prepoznaje političko opredjeljenje. Prvo konstatirate da je SDA za sve kriva pa onda mene pitate ko je kriv, što bi otprilike značilo da bi se ja samo trebao složiti sa Vašim konstatacijama.

Ipak ja ću se vratiti Vašem pitanju. SDA-u nije nedostajalo vizija, ali „pravo na vizije“, u čiju djelotvornost 2004. godine su vjerovali svi osim SDA, imao je isključivo Pady Asdown. Mi u njegov dokument, koji je tada mnoge impresionirao, nismo naivno vjerovali i jasno i glasno smo izražavali vlastito protivljenje. Danas, kada je više nego očito da su njegova obećanja bila prazna, nedjelotvorna i lažna, opet napadaju SDA, a ne one koji su Asdownu puhali u leđa.

Ali da bi nam stvari bile jasnije u najkraćem ću vam reći slijedeće. S obzirom da profesori filozofije, koliko znam predaju i logiku, Vi ćete to najbolje shvatiti. Ako se Grad Mostar, gledajući iz perspektive kako tzv. istočnog tako i tzv. zapadnog dijela, do Asdownova Statuta razvijao ravnomjernije, onda je logično zaključiti da je njegov dokument samo ugrozio tu ravnomjernost, i samo naivci, da nastavim logički slijed zaključivanja, mogu vjerovati da bi neznatne izmjene takvog dokumenta mogle poboljšati ovakvo stanje.

Osam godina je prošlo od kako su ugašene bivše općine odlukom Pady Asdowna i za to vrijeme u tzv. istočnom dijelu grada ništa ne možete napraviti! Izdata je samo jedna građevinska dozvola za školu u sjevernom logoru. Četiri godine su sredstva bila osigurana za tu školu. S druge strane u zapadnom dijelu bez građevinskih dozvola podiže se najmanje deset objekata ogromne vrijednosti. Mi smo u više navrata podnosili krivične prijave protiv odgovornih. Nažalost tužilastvo šuti, i ne procesuira navedene predmete, ali, o tome svi šute.

SDA je pobjednik na zadnjim izborima u Mostaru, bez obzira na to, nije dobila gradonačelnika. Vijećnici SDA jedan drugog su optuživali da su podržali izbor gradonačelnika Bešlića. Vrh stranke je formirao komisiju koja je to trebala istražiti. Šta je sa rezultatima te istrage? Zašto javnost nikada nije informisanima o rezultatima rada te komisije?

SDA je imala 12 vijećnika u Gradskom vijeću od 35. Centrala Stranke nije formirala nikakvu komisiju po tom pitanju. To je dezinformacija.

HDZ nije ispoštovao dogovor iz 2004. godine. SDP-u smo ponudili formiranje multietničke vlasti u Gradu Mostaru, te značajan udio u istoj. Multinacionalne školske odbore, ujedinjenje kulturnih institucija itd. Oni su na to rekli: “ Nećemo sa nacionalnim (SDA) i nacionalističkim (HDZ) strankama. Uvijek su bili suzdržani kod javnog glasanja prilikom izbora gradonačelnika! I to se danas, naravno, zaboravlja, prešućuje…

Gdje je ta „principjelnost“! Sada su u vlasti sa SNSD, SDA, HDZ, HDZ 1990, pa čak i sa SDS-om i HSP-om.

Kada sam nakon izbora gradonačelnika susreo jednoga kolegu iz Donje mahale, rekao mi je da zna ko je glasao za Ljubu Bešlića. Pitao sam ko? Rekao je vrijeme će pokazati ko će dobiti stan ili kuću! Kao nezavisni portal provjerite ko je od tadašnjih vijećnika dobio stan u tzv. zapadnom dijelu grada a iz bošnjačkog korpusa je?!

Još jedna stvar vrlo bitna jeste da smo imali NSRZB sa sedam vijećnika da bi vrlo brzo završili sa dva vijećnika: Vahida Bebanić i Milenko Paunovski. Nemate ni jednog vijećnika iz reda Hrvata u navedenoj stranci, a dobili su glasove i Bošnjaka i Hrvata.Kad sve navedeno uzmete u obzir lahko ćete doći do broja 15 koliko je dobio naš kandidat za gradonačelnika Suad Hasandedić, odnosno do broja 17, koliko je dobio Ljubo Bešlić! Nije to tako misteriozno, ali da bi se protiv SDA i dalje napadalo, nužno ih je održavati.

Predložili ste podjelu grada u više opština, javnost je to doživjela kao poziv na podjelu grada. Ima li SDA kapacitet da ponudi riješenje koje bi spriječilo prihvatanje razultata etničkog čišćenja da bi zadržalo jednistvo grada?

Nismo predložili podjelu Grada. Pročitajte stav SDA na www.sda.ba, imate video prezentaciju. Zamolio bih Vas da ne izvrćete stavove SDA, nego ih dosljedno prenosite u skladu sa novinarskom etikom!Stav SDA je jedinstveni Grad Mostar sa više jedinica lokalne samouprave, koje će onemogućiti dominaciju bilo kojeg naroda, osigurati ravnopravnost, te ostvariti administrativno, pravno i funkcionalno ujedinjenje Grada.Iskustvo sa posljedicama nametnutog Statuta Grada Mostara pokazuje da treba prestati sa eksperimentisanjem sa rješenjima za Grad Mostar.Međunarodna zajednica mora da prestane eksperimentisati sa Mostarom ukoliko mu želi dobro!Što se više općina tiče dozvolit ćete mi da pojasnim.

Samo osoba koja ne zna šta je općina po svojoj definiciji može tvrditi da općine dijele grad. Nije valjda Sarajevo podjeljen grad zato što ima četiri općine. Ljudi, čak i sa nižom naobrazbom znaju da je općina određen adminsitrativni prostor povezan precizno definiranim ekonomskim, kulturnim i drugim potrebama. Ko iole poznaje definiciju općine vrlo dobro zna da Mostar predstavlja isuviše veliki prostor za jednu općinu. Teorija i praksa jasno definiraju nivoe potreba građana, prema kojima se najveći dio potreba zadovoljava na lokalnom nivou.

Većina protjeranih Mostaraca ne glasa na izborima čime se svakako ide na ruku izvršiocima etničkog čišćenja. Za mnoge nema dvojbe to je još jedan pokazatelj da SDA nema strategije kako da se anuliraju posljedice etničkog čišćenja ili je razlog zasto što SDA protjerane Mostarce doživljava kao potencijalne glasače suparničkog SDP-a te ih se zbog toga odrekla?

Dijasporu neću da identificiram kao bilo čije pristalice, jer njihovo je pravo za koga će glasati, ali ako oni, kako neki, koji bez relevantnih činjenica, „znaju“ da oni gaje nekakav animozitet prema stajalištima i političkoj praksi SDA, zbog čega onda ne glasaju za druge. Šta ih spriječava? Mislim da je nezainteresiranost za bilo kakva glasanja, što je, podsjećam Vas, također, demokratska tekovina, njihov glavni problem.

Ovim putem ih pozivam da izađu na izbore i podrže one političke opcije koje su za jedinstvnen grad, koji podrazumijeva želju za suživotom, tolerancijom, želju da budemo iskreni jedni prema drugima.Danas imate želju za cjelovitim hrvatskim gradom koju nažalost mnogi ne vide, a ne žele zajedničke škole, komunalna preduzeća itd.To je osnovna razlika između „jedinstvenog“ koju zastupa probosanska opcija i „cjelovitog“ koju zastupaju prohrvatska opcija i svi oni koji pričaju neistine o našim stavovima!

Hoćete li formirati komisiju koja će biti zadužena isključivo za Mostarce u dijaspori?

U okviru Glavnog odbora stranke konstantno postoje mjesta za članove iz dijaspore.Za sve ove godine SDA je radila i radit ćemo sa dijasporom.Pozivam ih da se uključe u podršku mostarskoj inicijativi. Više informacija imat će preko web stranice www.mostarskainicijativa.info koja će uskoro biti puštena u rad.Mostarska inicijativa je odgovor probosanskih stranaka i NVO na promjenu postojećeg Statuta.

Ako Visoki predstavnik međunarodne zajednice nametne odluku koja nije u skladu sa željama SDA, šta će biti odgovor? Postoji li mogućnost bojkota izbora?

Problem nametnutih odluka ne treba posmatrati u kontekstu želja SDA, nego u kontekstu važećih zakona. Mi djelujemo na fonu poštovanja zakona, a ne političke filozofije nametanja, koja u pravilu nema rezultat, o čemu sam već govorio. O odgovoru je isuviše rano govoriti, pogotovo u kontekstu priče šta će biti ako bude bilo.

Na kraju bih vas pitao kako kao mladi lider i predsjednik asocijacije mladih SDA objašnjavate političku objest izabranih dužnosnika, ministar obrazovanja Zlatko Hadžiomerović kraj siromšnih studeneta, đaka i profesora koji na univrzitetu mjesecima ne primaju plaću, prolazi u džipu vrjednom više od stotinu hiljada maraka? Osjećate li stid da se tim ljudima djelite istu stranku? Kada će bahatost i korupcija prestati biti toliko uočljiva u Mostaru?

Opet komentarišete, ali podsjećam vas, kad već insistirate da se bavim i pitanjima voznog parka, reći ću Vam. Džip kantonalnog ministarstva obrazovanja bi zaista doživljavao kao veliki problem da ostali ministri na posao dolaze u stojadinima ili biciklima, ali kako to nije tako, ne vidim ništa sporno u toj činjenici. S druge strane, Hadžiomerović je samo sjeo u džip u koji mu je ostavio njegov prethodnik na čelu ovog ministarstva. Objesno bi bilo da je Hadžiomerović rekao da mu se polovni džip ne sviđa i da je zatražio drugi novi. Ovako, sjedanje u polovan džip, u kakvom se voza podosta građana, uopće ne predstavlja problem.

S druge strane, aktuelnom ministru je za nekoliko mjeseci, od kako je preuzeo ovu funkciju, pošlo za rukom da uradi nešto na što se čeka već gotovo deceniju i po, a to je Zakon o Visokom obrazovanju. Danas je, nakon što je prošao Vladu, usvojen i na Skupštini HNK-a!Da je to uradio čovjek iz neke druge stranke, ta tema bi se posigurno našla na prvim stranama većeg broja dnevnih listova.

Gospodine Šuta hvala vam na razgovoru

Hvala i vama.  Amer Bahtijar (Tačno)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku