hamburger-icon

Kliker.info

Adil Macić , sekretar Stručne službe Stranke demokratske akcije : “Nećemo učestvovati u blokadama, ali će SDA insistirati na pozicijama koje joj pripadaju”

Adil Macić , sekretar Stručne službe Stranke demokratske akcije : “Nećemo učestvovati u blokadama, ali će SDA insistirati na pozicijama koje joj pripadaju”

08 Decembra
13:51 2022

Adil Macić, sekretar Stručne službe Stranke demokratske akcije, nakon što je žrijebom u Centralnoj izbornoj komisiji BiH odlučeno da kandidatska lista SDA dobije mandat u bošnjačkom delegatskom klubu u novom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH iz Kantona 10, izjavio je novinarima da to Stranci demokratske akcije omogućava da pokaže i na djelu kapacitet političkog subjekta s ostvarenim najvećim povjerenjem birača.

Na novinarsko pitanje da li će s novoosvojenim mandatom u bošnjačkom klubu Doma naroda SDA eventualno blokirati političke protivnike kod uspostave novih izvršnih vlasti u FBiH, Macić odgovara da SDA nije i neće učestvovati ni u kakvim blokadama, ali hoće insistirati na njenim pozicijama koje joj pripadaju prema Ustavu i zakonima kao političkom subjektu s velikim povjerenjem birača ostvarenim na posljednjim izborima u Bosni i Hercegovini.

Po Macićevim riječima, on je danas u sjedištu Centralne izborne komisije BiH prisustvovao kao posmatrač procesu žrijebanja, ovlašten za tu ulogu od vlastite stranke.

U CIK-u je, naime, žrijebanjem odlučivano da li će kandidatska lista Stranke demokratske akcije ili Lista Avdija Đugum (Socijaldemokratska partija BiH) dobiti bošnjački mandat u federalnom Domu naroda iz Livanjskog kantona. Žrijebanje je organizovano jer su u prethodnom glasanju na konstituirajućoj sjednici novog saziva te kantonalne skupštine, navedene dvije liste imale identičan količnik glasova.

Današnjem žrijebanju je prisustvovao i Vernes Mulić iz političkog subjekta Narod i Pravda koji je dio bloka stranaka Osmorke.

On je tražio da u žrijebu neprozirne kuglice u kojima su bili ispisani nazivi dviju kandidatskih lista izvlači iz namjenske prozirne posude neko drugi, a ne službenici CIK-a. Nije bio protiv toga da lično izvuče odlučujuću kuglicu, ali je tada reagovao Macić rekavši da predstavnici političkih subjekata ne smiju to činiti.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović rekao da ovaj posao, prema Uputstvu, treba da obave ovlašteni državni službenici CIK-a, što je na koncu i učinjeno te izvučena odlučujuća kuglica s nazivom kandidatske liste Stranke demokratske akcije.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku