hamburger-icon

Kliker.info

Abdulahu Sidranu nagrada “25. novembar” za životno djelo : Čini mi se da su moje pjesme pametnije od mene

Abdulahu Sidranu nagrada “25. novembar” za životno djelo : Čini mi se da su moje pjesme pametnije od mene

24 Novembra
06:44 2018

U sarajevskoj Vijećnici  je održana svečana dodjela nagrade “25. novembar” za životno djelo iz oblasti književnosti koju je ove godine dobio jedan od najvećih živućih književnika BiH, akademik Abdulah Sidran.

Kako javlja NAP u  sastavu žirija za dodjelu nagrade bili su predsjednik prof.dr. Fahrudin Rizvanbegović, te članovi prof. dr. Almir Bašović, prof. dr. Dijana Hadžizukić, prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Sead Šemsović i Filip Mursel Begović.

Nagradu je prije dvije godine utemeljio sedmičnik Stav.

Abdulah Sidran bosanskohercegovački je pjesnik, pisac i scenarist. Rođen je 1944. godine u Sarajevu, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju te Filozofski fakultet. Još kao mladić počeo je baviti se spisateljskim radom, uređujući omladinske listove i časopise te priređujući razne tribine. Radio je na TV Bosne i Hercegovine sve do rata 1992. godine.

Sidran je u obraćanju prisutnima izrazio zahvalnost zbog nagrade za koju je kazao da je to ”nešto mnogo”, dodajući kako ovu nagradu vidi i kao priznanje njegovom društvenom djelovanju putem književnosti.

– Jer nije malo ovo što mi se zbilo u mojoj 75 godini života, to je mnogo. Ja ogromnost ovoga trenutka, ove geste ne vidim samo u onome što je u estetsko-kritičkom zamjeravanju moga doprinosa bosanskoj književnoj duhovnosti nego i onome što se zove životno djelo, životno djelo ne samo u književnosti nego i u onome što je i društveno djelovanje putem književnosti”, rekao je Sidran.

Dodao je kako mu je vrlo važno da je prepoznat njegov pristup u kojem mu je kao piscu važniji etički od estetičkog aspekta.

– Meni je veoma stalo da se vidi i to i prepoznaje u mnogim dionicama mojih književnih djela da mi je kao piscu važniji etički od estetičkog aspekta. I volim da to bude prepoznato, i želim u toj nagradi vidjeti i jedan dio takvog pogleda na moj život i rad. Sve što je kazano ovdje ja moram prihvatiti s rezervom jer ja ne mislim da je moja književnost tako krupno dobra kako ste to čuli ovdje.

Vidim povremeno i prepoznajem, i kad čitam, čini mi se da su moje pjesme pametnije od mene, a ponekad mi se čini da to ja nisam pisao i da se to nekako događalo – kazao je Sidran.

Pokrovitelji dodjele nagrade su bili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku