hamburger-icon

Kliker.info

Abdulah Sidran : Ne dopada mi se kad se sa naše strane traži pomoć od međunarodne zajednice, kao da smo neki invalidi i bolesnici

Abdulah Sidran : Ne dopada mi se kad se sa naše strane traži pomoć od međunarodne zajednice, kao da smo neki invalidi i bolesnici

09 Januara
22:01 2023

Akademik i književnik Abdulah Sidran kazao je za N1 kako je dobro što u Sarajevu nije odgovoreno na, kako je ocijenio, provokacije iz Istočnog Sarajeva gdje je u ponedjeljak održano obilježavanje Dana Republike Srpske na 9. januar, datum koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Sidran je priznao da je tražio od sarajevskih taksista da na današnji dan naprave krug po gradu i trube…

Smatram da niti jedan fenomen – dnevni, sedmični, mjesečni, godišnji… ne smijemo posmatrati izolovan od onoga što je cjelina. Recimo kad se kazuje “secesionistička tendencije Milorada Dodika” po mome mišljenju je fragmentacija, redukcija osnovnog problema, a osnovni problem je hegemonistička težnja našeg susjeda prema Bosni i Hercegovini koja traje 200 godina. Sve ostalo su manifestacije ili oblici na koji se to način zbiva. U tom smislu je i pomjeranje mjesta obilježavanje igranje iste igre sa željom da se isprovocira reakcija Sarajeva, koja bi bila upotrebljena u korist takvih tendencija. Veoma je dobro što u Sarajevu nije odgovoreno na sličan način, mada sam zamolio taksiste da napravimo krug i trubimo po gradu. Međutim, imaju ograničenja, kažu kaznit će nas policija.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik odlikovao je ruskog lidera Vladimira Putina. Međunarodna zajednica dosta je tiha bila u reakcijama na činjenicu da zemlja kandidat za članstvo u EU dodjeljuje plaketu agresoru Putinu. Otkud Dodiku toliki kuraž?

Mi nemamo pravo pretpostavljati i nagađati. Ne dopada mi se kad se sa naše strane traži pomoć od međunarodne zajednice, kao da smo neki invalidi i bolesnici. EU svojim nečinjenjima uništava vlastite temelje, da bude zajednica koja je primjer postupanja. U Evropskoj uniji ima jače djelovanje islamofobije nego antifašizma. Ako nas na taj način ostavljaju na cjedilu i ako tako postupaju – osporavaju vlastiti identitet.

Što se tiče Dodikovog odlikovanja Putinu, nema razloga da se čudimo jer su oni braća po hegemonizmu, to je potpuno logično. Druga je stvar što nemaju pameti pa da se vrate stotinama godina unazad i vide kako nikada nisu dobili pomoć od Rusije, koja je Srbe zalagala kao kusur. Naša strana, od političara do onih koji odlučuju, ne shvata jednu činjenicu, a ja je mogu dokazati na 500 stranica, da je od samog svoga osnivanja te političke formacije koja je okupljala bosanske Srbe svaki postupak bio krimen (zločin ili kazneno djelo). Nema na planeti zakona po kojem se može raspisivati referendum unutar jedne etničke skupine ili da ga pokreće jedna stranka. Suština je da mi ni na koji način nismo ozbiljno koristili ono što su naše ogromne prednosti i kapital u fenomenu koji se zove međunarodno pravo. Mi smo prosuli sve te dokaze koje smo imali, a suprotna strana na različite načine ide prema svome konačnom cilju.

Šta imamo od takvih međunarodnih presuda kad se one ne implementiraju?

Ne govorimo o istoj vrsti prava, ne implementiraju se ljudska prava. Postoje sudovi koji rješavaju konflikte između država. Naši argementi pravno su tako moćni i jaki, ali ih naša strane ne umije ili ne želi koristiti. Da je drugačije nikome ne bi palo na um da sprovodi 9. januar. Jedno su ljudska prava, a drugo je međunarodno državno pravo. Ima ona jedna rečenica koja kaže – mi nismo propustili nijednu priliku da propustimo priliku.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku