hamburger-icon

Kliker.info

20 godina izolacije : Brisel ipak obećao bezvizni režim prije izbora

20 godina izolacije : Brisel ipak obećao bezvizni režim prije izbora

12 Marta
06:31 2010

Nakon punih 20 godina građani Bosne i Hercegovine mogli bi bez viza putovati u Evropu krajem ljeta ili početkom jeseni. Bezvizni režim bosanskohercegovačkoj delegaciji, koja je u posljednja dva dana boravila u Briselu, obećan je prije opštih izbora koji se održavaju u oktobru. Time su prestala nagadjanja hoće li državi, jedinoj na prostoru bivše Jugoslavije, vizni režim biti ukinut početkom jula, kako je bilo najavljeno. Evropska komisija konkretniji datum nije mogla precizirati, jer je procedura o ukidanju viza u Evropskom parlamentu zbog stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma kompleksnija nego što je bila prošle godine kada su Srbija, Makedonija i Crna Gora dobile bezvizni režim, kaže za RSE ambasador BiH pri Evropskoj komisiji Osman Topčagić, koji je učestvovao u svim razgovorima:„Međutim, postoji dobro raspoloženje i u državama članicama i u samom Parlamentu da se procedure provedu u najkraćem mogućem roku. Bitno je da izvještaj ekspertskih timova o monitoringu bude bezuslovno pozitivan.“

Na naše pitanje postoji li mogućnost da Evropska komisija Bosni i Hercegovini postavi još neke uslove za viznu  liberalizaciju, Topčagić kaže:„To nam je precizno rečeno na ovim sastancima da nema novih uslova. Međutim, može se desiti, kao što je bilo sa dvije države u prošloj grupi da je u izvještaju traženo provođenje određenih aktivnosti iz onog skupa koji je ranije definisan i za koji je Evropska komisija, odnosno ovi monitoring timovi ocijenili da nisu dovoljno realizovani, da nije dovoljno po njima učinjeno, da se te stvari provedu u ovoj fazi dok se prijedlog razmatra u strukturama EU. O tome se radi, a ne o potpuno novim uslovima.“ Ispunjavanje uslova iz Mape puta koje je Evropska komisija postavila za viznu liberalizaciju, za Bosnu i Hercegovinu bio je Sizifov posao. Iako su se političari zaklinjali da im je evropski put najvažniji, godinama su se sporili i oko ovog pitanja. I u ovom slučaju politička prepucavanja bila su glavna prepreka što su dokumenti sa 174 uslova, podijeljeni u četiri grupe, stajali u ministarskim ladicama.

Bolje u julu nego u septembru           
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, čije je ministarstvo tek prije dva dana ispunilo posljednje obaveze iz Mape puta, priznaje sporost izvršne vlasti na evropskom putu, ali:„Isto tako treba imati na umu činjenicu da i akcioni plan koji je napravilo Vijeće ministara za realizaciju Mape puta bio do 31. decembra. Dakle, objektivno mi prošle godine nismo bili ispunili obaveze koje smo i sami planirali da ćemo ispuniti do kraja godine.“Uprkos činjenici da je bosanskohercegovačka vlast ispunila uslove za viznu liberalizaciju, predstavnici pojedinih nevladinih organizacija smatraju da vize trebaju biti ukinute u julu, a ne uoči oktobarskih izbora. Tu poruku uputili su i sredinom februara evropskim parlamentarcima u Sarajevu. O motivima takvog stava, predsjednik Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije Sanel Huskić kaže:„Ukoliko dođe do liberalizacije viznoga režima sredinom septembra, to će na neki način utjecati na neovisnost izbornog procesa u BiH.“ Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović:„Mislim da nemamo pravo ni nakon 20 godina otkada se građani BiH ne mogu slobodno kretati u zemljama EU to prolongirati niti za jedan dan, a kamoli za više mjeseci.“

Nema para za putovanja                      
Sa Ahmetovićevom ocjenom slažu se i u Evropskom pokretu u BiH. Generalni sekretar Predrag Praštalo kaže da bosanskohercegovački predstavnici vlasti kasne u svim procesima, pa tako i u ovom koji se tiče vizne liberalizacije. Uprkos tome, ističe Praštalo, ispunjenje uslova ne može se dovoditi u vezu sa oktobarskim izborima:„Mislim da to nije bio planski ili ciljani zadatak koji su oni ispunili radi izbora.“Analitičarka Tanja Topić:„Pitanje je koliko to može uticati na običnog građanina i koliko to može biti presudni elemenat u donošenju njihove odluke za koga će glasati na oktobarskim izborima.

“Predstavnica Odbora direktora Transparensy Internationala BiH Svetlana Cenić ukidanje viza za građane Bosne i Hercegovine podržava, ali i navodi da joj je žao što će se to desiti pred izbore. Ipak, u prvi plan Cenić stavlja ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini, koja je takva da sve i kad vize budu ukinute Bosanci i Hercegovci neće imati novca da putuju u Evropu:„Možda pješke ili sa zavežljajima na leđima jer para za putovanja nema, i pri tome pričamo o aerodromima i međunarodnim letovima.“ Iako većina predstavnika nevladinog sektora smatra da će ukidanje viza uoči oktobarskih izbora donijeti političke poene sadašnjoj strukturi vlasti, teško je povjerovati u to da će se kititi tim perjem. Jer, ipak, činjenica je da je bosanskohercegovačke birače lakše pridobiti izbornim programom koji budi nacionalna, a ne evropska osjećanja.   (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku