hamburger-icon

Kliker.info

18 godina od Ahmića i Trusine : Djeca danas idu različitim autobusima u školu

18 godina od Ahmića i Trusine : Djeca danas idu različitim autobusima u školu

16 Aprila
15:39 2011
Na današnji dan prije 18 godina, 16. aprila 1993. u Ahmićima kod Viteza i Trusini kod Konjica počinjena su dva stravična zločina u kojima je ubijeno više od 130 ljudi.  Zločini su se desili istog dana, ali su počinioci bili pripadnici različitih vojnih formacija. 16. aprila  vojnici HVO-a su u Ahmićima ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti, dok su u Trusini pripadnici Armije BiH ubili 18 hrvatskih civila i četiri pripadnika HVO-a. Većina ubijenih u Ahmićima bili su starci, žene i djeca.Abdulah Ahmić je tog dana izgubio cijelu porodicu. "Ubili su mi oca, majku, tri sestre i dva brata, a ja sam preživio strijeljanje i krio se dvadeset sati u vodi", kaže Abdulah Ahmić.

Abdulah se prisjeća da su tog jutra dva vojnika u uniformama HVO-a provalila kućna vrata i njemu i njegovom ocu naredila da napuste kuću: "Kada sam izašao ispred kuće, vidio sam da mi je brat ubijen, a onda je ubijen i otac. Metak ga je pogodio pravo u glavu i pao je mrtav. Meni je vojnik rekao da iskoračim, da bi nakon toga iz puške pucao u mene. Metak mi je prošao kroz vilicu i ja sam pao, pretvarao sam se da sam mrtav", priča Abdulah.Bosiljka Krešo kaže da je ujutro 16. aprila 1993. godine bila u selu Trusina, u kući sa sestrom i komšinicom, kada su ušla dva vojnika ABiH i počela da psuju i vrijeđaju: "Razbacivali su nam stvari po kući i pitali nas gdje su nam muževi, a kasnije je došla još jedna ekipa vojnika, među kojima je bila i jedna žena, koju su zvali Zolja. Kada su dvojica vojnika koji su prvi došli u moju kuću pitali šta će s nama, rekla im je da nas sve treba zatvoriti u jednu sobu i spaliti. Kasnije sam saznala da se ona zove Rasema Handanović", prisjeća se Bosiljka Krešo.

Treba oprostiti, ali zaboraviti ne možemo..                 Rasema Handanović Zolja uhapšena je u Sjedinjenim Američkim Državama zajedno sa Edinom Džekom zbog sumnje da su sudjelovali u zločinima počinjenim u Trusini. Bosiljka kaže da je Handanović "strijeljala nekoliko pripadnika HVO-a": "Predalo se pet vojnika, a među njima je bio i moj muž Nedjeljko. Vidjela sam kada su pucali u njih, ispalili su četiri rafala."Predsjednica Udruge poginulih Dragica Tomić u povodu 18. godišnjice od zločina u Trusini kaže: "Treba oprostiri, ali zaboraviti ne možemo i zato postoji i sjećanje na taj dan, na žrtve zločina."

Djeca danas idu različitim autobusima u školu            Među šestoricom bivših pripadnika HVO-a koji su osuđeni zbog zločina u Ahmićima je i nekadašnji potpredsjednik tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Dario Kordić, koji izdržava kaznu od 25. godina zatvora. U Sudu BiH u toku je proces protiv šestorice bivših pripadnika Armije BiH optuženih za ratni zločin u Trusini, a među optuženima je i bivši komandat specijalnog odreda pri armijskom Vrhovnom štabu Zulfikar Ališpago. Za zločine u Trusini još niko nije pravosnažno osuđen. Mještani Ahmića su 18. godišnjicu zločina obilježili okupljanjem u lokalnoj džamiji, a porodice stradalih i članovi udruga proisteklih iz domovinskog rata s područja opštine Konjic položile su cvijeće kod spomenika hrvatskim stradalnicima. Većina protjeranih Ahmićana koji su preživjeli dešavanja u aprilu 1993. godine vratila se u prijašnje mjesto prebivališta, dok se u Trusinu još niko nije vratio. Mještani Ahmića ističu da je danas u Ahmićima "život podijeljen", navodeći da djeca idu različitim autobusima u školu. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku