hamburger-icon

Kliker.info

11 541 prazna stolica : Sarajevska crvena linija za žrtve opsade(VIDEO)

11 541 prazna stolica : Sarajevska crvena linija za žrtve opsade(VIDEO)

27 Marta
15:10 2012

U Sarajevu je tokom opsade u periodu od 1992. do 1996. godine, prema podacima Istraživačko-dokumentacionog centra Sarajevo, ubijeno 11.541 ljudi, a među ubijenima se nalazi cifra od 643 djece.”Često razmišljam o tome kako bi ti ljudi živjeli danas da nisu ubijeni. Većina njih su ubijeni u dobi između 20 i 45 godina.  Danas bi bili radnici, doktori, umjetnici, pekari, profesori, inžinjeri, nogometaši… Imali bi svoje obitelji, neki bi već imali unuke. Šta bi oni voljeli? Čemu bi se divili? Kreativno bi doprinosli ovom gradu i ovoj zemlji; slavili bi rođendane i Nove godine, ljetovali bi na Jadranu, išli na skijanje na Bjelašnicu i Jahorinu. Ovim tihim herojima Sarajevo nikada nije odalo priznanje na veliki način.”, kaže Haris Pašović, direktor EastWest Centra i idejni tvorac projekta Sarajevska crvena linija.Sarajevska crvena linija naziv je projekta i manifestacije koja će biti izvedena 6. aprila, na dvadeset godina od opsade Sarajeva na sceni postavljenoj uz Vječnu vatru.Od scene kod Vječne vatre duž ulice Maršala Tita bit će postavljeno 11.541 crvenih stolica u 825 redova. To crveno gledalište će se protezati dužinom od oko 800m i završavat će kod Ali-pašine džamije.
 
Program koji će se održati na sceni kod Vječne vatre bit će sastavljen od poezije i muzičkih kompozicija. U programu će učestvovati Merima Ključo, jedna od najboljih svjetskih glazbenica na harmonici; sarajevski ansambl klasičnih pjevača ”Art Vivo” predvođen Danijelom Žontarom, kompozitorom i umjetničkim direktorom; i solisti: Ivica Šarić, Aida Čorbadžić i Ivan Šarić. Predstaviće se i solisti ansambla ”Art Vivo”: Amir Saračević, Dragan Pavlović, Leo Šarić i Deniza Đipa.

U programu će učestovati i hor od 750 učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola.Sarajevska crvena linija je specijalan projekat, jedan od onih koji obilježava kulturnu historiju jedne zemlje. Ovim projektom se umjetnički označava ljudski gubitak Sarajeva tokom opsade 1992.-1996. Opsada Sarajeva je bila amblematski događaj 20. stoljeća. Imala je globalne konsekvence i postala je jedan od opominjućih događaja povijesti svijeta. Sarajevo je jedan od ključnih svjetskih gradova 20 stoljeća, mišljenje je Harisa Pašovića.
 
Dramatična vizuelna instalacija
 Kao umjetnički događaj, Sarajevska crvena linja spada u monumentalne umjetničke događaje iz vizuelne, muzičke i scenske umjetnosti. Ovaj umjetnički događaj nema presedana u historiji umjetnosti i nikada nije održan koncert specifično namijenjen za ubijene slušaoce, kažu iz EastWest centra.11.541 crvenih stolica poredanih u crvenu rijeku, Sarajevsku crvenu liniju, u glavnoj ulici Sarajeva je vizuelna instalacija: visoko-estetična i dramatična.(Kliker.info-Radiosarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku